DELA

”En dröm som går i uppfyllelse”

Han blir Ålands yngsta kommundirektör, 27-åriga Rasmus Basilier, när han tillträder sin tjänst i Eckerö. Att bli en ledare är dock något han drömt om sedan han varit liten.
– Jag känner mig jättetagggad och lugn samtidigt. Säker på att det här kommer bli jättebra, säger han till Nyan.
Ett enigt fullmäktige utsåg i torsdags Rasmus Basilier, bland 18 sökande, till ny kommundirektör. Det är en mycket entusiastisk Basilier som Nyan pratar med. Han berättar att han strävat efter att bli en ledare och chef ända sedan han var liten. 10-åringen Rasmus drömde om att få ta beslut och gå på viktiga möten.
– Det finns en video på mig som liten där man redan ser hur jag tar tag i saken och börjar styra upp ett kojbygge, säger Rasmus Basilier och skrattar.
Under hela uppväxten har han därför satsat stort på att göra sådant som skulle hjälpa honom att nå sina drömmars mål. Vid Åbo akademi studerade han både ekonomi och ledarskapsämnen, men vid sidan av det har han även haft ett stort engagemang som ledare inom bland annat föreningslivet och studentkretsar.
Vilka är dina styrkor som ledare?
– Jag har lätt att förstå andra och lätt att göra mig förstådd. Jag är logisk och ifrågasättande. Hela mitt liv har jag jobbat på att bli så bra som möjligt på just ledarskap. Det här är första gången jag blir ledare för en såpass stor organisation. Det känns verkligen som att en dröm blir sann.
Sin erfarenhet från kommunal förvaltning har han dock samlat på sig i två åländska kommuner. Försommaren 2013 flyttade familjen till Åland och Rasmus Basilier vikarierade som ekonomichef i Sunds kommun. I januari 2014 påbörjade han sedan ett vikariat som ekonomisekreterare i Geta.
– Jag har lärt mig mycket och sett hur det fungerar inifrån. Det känns jättebra att jag fått erfarenhet från två olika kommuner, nu har jag något att jämföra med, säger Rasmus Basilier.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos