DELA

Emmaus stöder ukrainsk socialarbetare

Emmaus Åland stöder ett projekt i ukrainska Lviv där hemlösa ges nya chanser i livet.
I Ukrainas nordvästra hörn ligger Lviv, en stad med över 700.000 invånare. Lviv var huvudorten i den historiska flerspråkiga regionen Galicien, och kallas Lemberg på tyska, jiddisch (och svenska) och Lwow på polska.
I Lviv startade organisationen Oselya 2003 sitt arbete för stadens hemlösa med att bjuda till jul- och påskfiranden. Inte långt därefter grundade Oselya en kommunitet för hemlösa. Där erbjöds bostad och gemensamt deltagande i arbete och andra uppgifter. De bosatta fick en adress, grundläggande medicinsk vård och fickpengar, det vill säga det första steget till ett nytt liv.
I dag driver Oselya ett lopptorg med hämtservice vars intäkter går till verksamheten. Där finns också en arbetsplats där arbetstagarna lär sig sy, snickra och andra färdigheter. Organisationen säljer också lergods och keramik som tillverkats och målats på plats.
2010 startades ett nytt boendehem för den som har fått ett jobb på arbetsmarknaden men ännu inte har ett eget boende. Det nya boendet är inrymt ett gammalt hyreshus för industriarbetare. Där finns nu plats för 20-25 boende. I husets källarvåning finns en möbelreparationsverkstad, på första våningen har Oselya en butik och på andra våningen finns lägenheterna.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson