DELA

Elsa vet hur det är att föda i Uppsala

Elsa Nyman födde tvillingar för sju månader sedan och blev ivägskickad till Uppsala. En bekväm och uppskattad visit, säger hon. Och nu blir det kanske systern Emilias tur. Hon har gått över tiden och har på grund av Tehy-konflikten blivit uppmanad att välja en födelseort utanför Åland.
– Jag förstår att man är orolig, men det löser sig, säger Emilia.
I ett hemtrevligt kök i Grelsby sitter Elsa Nyman och systern Emilia Baarman vid matbordet. I varsin famn sitter Elsas sju månader gamla tvillingar Viktor och Ludvig. Pojkarna, som glatt gurglar och viftar med händerna, föddes i Uppsala – en av de orter som åländska barnaföderskor får välja utifall att det blir strejk.
Orsaken till att Elsa bytte födelseort var att tvillingarna kvalificerades som riskförlossning och de hade mer bemanning på Uppsala.
– Jag åkte dit en vecka i förväg och bodde på patienthotell. Jag blev igångsatt på en måndag förmiddag och natten mot onsdag föddes pojkarna. På fredag åkte vi hem igen. De var förvånade att vi ville åka hem så pass tidigt, men de var hemskt förstående. Väl hemma åkte vi till ÅHS för uppföljning och tog prover.
Hon upplevde att personalen i Uppsala var tillmötesgående och svarade vänligt på alla frågor. Även på båten blev de väl omhändertagna.

Läs mer i dagens tidning.

Här kan du läsa en insändare som oroliga blivande mammor skickade till Nya Åland tidigare i veckan.  Heidi Hendersson

heidi.hendersson@nyan.ax