DELA

Eliasson vill se golfboende på Kungsgårdsområdet

Finansutskottets ordförande Torbjörn Eliasson (C) gav under dagens budgetdebatt i lagtinget svar på en del av de frågor som ställts om en golfbana på landskapets mark i Kastelholm.
Han vände sig inledningsvis till Isabell Kvarnfors som på plats följt debatten från läktaren. Kvarnfors är en av krafterna bakom protesterna mot en golfbana på Stornäset.
– Du satt troget och väntade hela gårdagen. Nu ska du få svar på några av dina frågor.
Banan byggs inte för att de 1.300 ålänningar som spelar golf ska få större utrymmen för sin sport, säger Eliasson.
– Vi har redan tillräckligt.
Målet är snarare att skapa fler arbetstillfällen och exportintäkter. I förlängningen ska projektet generera mer omsättning i näringslivet.
– Som i sin tur bidrar med skatteintäkter till samhället, pengar som kan användas sådant vi alla behöver, vård och omsorg till exempel.
De fakta som finns är följande, enligt Torbjörn Eliasson. Det finns en ansökan från Ålands golfklubb, ansökan bereds för närvarande av landskapsregeringen som också meddelat att man vill avvakta lagtingets beslut. Ansökan gäller endast byggandet av golfbanan.
– Golfklubben levererar själva golfprodukten, all annan verksamhet som boende och försäljning ska skötas av privata entreprenörer.


Om bostäder
Frågor har ställts huruvida ett exklusivt boende ska byggas på platsen.
– Centern anser att det självklart ska finnas en utbyggd och attraktiv övernattningskapacitet i anslutning till golfbanan, säger Eliasson.
Boendet ska vidare finnas ”nära golfklubbens hjärta”.
– Det är vid det gamla Kungsgårdsområdet satsningen på boendet ska göras på privat initiativ. Boendet ska planeras där det är liv och rörelse. Sunds kommun ställer säkert upp med en delgeneralplan.
Också Ribacka kunde- som ett konferenscentrum i anslutning till ett golfhotell- få lönsamhet, säger Eliasson.
– Vi ska söka stordriftsfördelar och effektivitet.
Läs mer i måndagens Nya Åland.

ANNIKA KULLMAN
annika.kullman@nyan.ax