DELA

Elbil med drag lockade på Ålandsmässan

Elbilstillverkaren Tesla fanns på plats på Ålandsmässan i helgen och visade sig vara en riktig publikmagnet. Nya Åland hängde med när Kasimir Antbrams tog med bilen på en provtur ut till Järsö.
– Det är en cool känsla. Men det känns konstigt när det är så tyst, säger han efteråt.
Över 2 200 besökare tog sig till Ålandsmässan under lördagen. Ett av dragplåstren var elbilstillverkaren Tesla, som hade respresentanter från både Sverige och Holland på plats.
– Det är lite på gång med elbilar nu, det märker man när man pratar med lokala bilfirmor också. Vi har bra förutsättningar för elbilar på Åland eftersom det är så korta sträckor här. Vi ville fånga upp det intresset, säger arrangerande Ålands näringslivs vd Anders Ekström.
Teslas representanter Mikael Nääs och Mandy Van Dasler hade med sig två bilar till mässan. En visades upp inne i Baltichallen och den andra fanns tillgänglig för provkörning utanför. Listorna för provkörning blev snabbt fulltecknad. Anders Winkelmann var en av dem som fick nöja sig med att provsitta bilen inomhus.
– Jag tror att jag skulle trivas i en sådan här, det känns helt rätt. En grå och en svart, tack!
Tesla är en bil som enbart drivs med el. En laddning räcker ungefär 400 kilometer. Under motorhuven finns ingen motor utan bara ett tomt utrymme. Batteriet och växelströmsmotorn sitter under golvet, visar det sig.
– Där finns ett batteripaket med över 70 000 battericeller. Här lagras likströmmen först i en inverter som sedan omvandlar den till växelström som går till växelströmsmotorn. Motorn är lika stor som en melon ungefär, men har en kapacitet som gör att bilen kan gå från noll till hundra på 4,4 sekunder. Den har en toppfart på 210 kilometer i timmen och noll utsläpp, säger Mikael Nääs.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén