DELA

Elandelslaget säljer sin andel i Fennovoima

Efter ”grundliga överväganden” har styrelsen vid Ålands elandelslag nu beslutat att sälja sitt aktieinnehav i Fennovoima, bolaget som ska bygga ett nytt kärnkraftverk i Finland.
Det här berättar bolaget i ett pressmeddelande.
Aktierna säljs till Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj som sedan tidigare äger andelar i Fennovoima.
I pressmeddelandet skriver man också såhär
”Hösten 2007 beslöt ÅEA att delta i planeringen att bygga ett nytt kärnkraftverk i bolaget Fennovoimas regi. Syftet med satsningen var att undersöka möjligheten att äga produktionsandelar även i kärnkraft.
Sedan tidigare ägde ÅEA produktionsandelar i torvkondenskraftverket Kanteleen Voima i Haapavesi. Redan 2005 startade ÅEA undersökningar att starta vindkraft i egen regi på Åland. Syftet med att äga andelar i elproduktionsanläggningar är att få bättre kontroll på kostnaderna för elinköpen.
Orsaken till beslutet är att ÅEA vill koncentrera sina satsningar på det befintliga ägandet i Kanteleen Voima inklusive deras satsningar i vindkraft samt i ÅEA:s egna
vindkraftsprojekt på Åland. ÅEA vill fortsättningsvis tro på möjligheten att bygga vindkraft på Åland och vi väntar på de finska och de åländska myndigheternas överenskommelse om att så skall vara möjligt.”


Läs mer i morgondagens Nyan!

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax