DELA

Ekorex-huset slog upp dörrarna

Det var i april för ett år sedan som RB Marinconsult började bygga Ekorex-huset på Uppgårdsvägen i Mariehamn. Nu står huset klart och butiken Hus och fritidscenter har öppnat.
– Det har varit roligt att bygga huset. Jag älskar att bygga och nu skulle det vara roligt att göra något större med den här tekniken, som en lantbruksskola, säger ägaren Randolph Bergendahl.
I måndags öppnade Jan och Randolph Bergendahl butiken Hus och fritidscenter i Ekorex-huset i Dalbo. Sedan ett år tillbaks har de byggt huset och nu är det klart, eller i alla fall så gott som.
– Vi skall ju asfaltera här utanför och göra gården fin med blommor och sådant. Sen ska vi bygga en rullstolsramp vid ingången och så har inte trappan som skall gå till övre våningen kommit än, den skickas från Italien, säger Jan.
För tillfället är det en stege som leder upp till övervåningen där Jan och Randolphs kontor ligger. En hel del lådor är också ouppackade än.
– Vi håller på att koppla in kassasystem och datorer för fullt, så det är lite kvar att göra, säger Jan.


Mycket kunder
Jan och Randolph har flyttat hela kontoret från Ålandsvägen till Dalbo och sedan i måndags har butiken varit öppen.
– Det har varit mycket folk redan. Hittills har vi haft både båtkunder och kunder som varit intresserade av inredning.
På Hus och fritidscenter skall man nämligen kunna köpa både hus, inredning till bland annat badrum, kök och sovrum samt båtar och andra fritidsartiklar.
– Vi håller öppet mellan tio och fem nu, men i går hade vi kunder sent på kvällen för när jag ändå är här så är det bara att komma in, säger Randolph.
– Den 10 maj kommer vi att hålla en öppningsfest. Då ska våra kunder få provköra båtar nere i hamnen och vi kommer att ha representanter från Nelko, en finländsk inredningsfirma, här.


Passar institutioner
Randolph och Jan tycker att det har varit roligt att bygga Ekorex-huset. De tycker inte heller att byggnadstiden har varit för lång.
– Skall man bygga ett hälsosamt hus får man räkna med att det tar ett år. Det är viktigt att betongen och virket torkar ordentligt. Nu för tiden när man lägger styrox och cellplast under betongen tar det extra länge för betongen att torka, säger Randolph.
– Räknar man med beställningstiden tar det inte längre att bygga ett Ekorex-hus än ett vanligt hus heller, säger Jan.
Ännu har Jan och Randolph inte fått in några beställningar på fler Ekorex-hus.
– Det kommer väl. Men när det gäller så här stora Ekorex-hus så passar de nog bäst till olika institutioner. Det tror jag på. Det skulle till exempel vara väldigt roligt att bygga en lantbruksskola med den här tekniken, det skulle vara intressant, säger Randolph.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

ERKKI SANTAMALA