DELA

Ekomässan vill bryta tystnad kring kemikalier

Ekologiska sängar, hormonfria preventivmedel, smarriga cocktails och glada diskussioner.
Åland deltar för första gången i den finlandssvenska Föreningsfestivalen och på agendan står kontrollerad konsumtion och ekologiska alternativ till farliga kemikalier.
– Hittills har folk inte varit tillräckligt medvetna om vilka farliga kemikalier det finns i produkter, och vilka alternativen är. Medierna ser till att folk blir mer medvetna, men det finns mycket kvar att göra, säger Petra Granholm, ordförande för Ålands Natur & Miljö.
Åland gör debut i Föreningsfestivalen med den eko- och konsumtionsmedveten mingelmässan ”Den omvända cocktaileffekten” nu på lördag. Namnet syftar till de oväntade och skadliga effekter blandningar av farliga kemikalier kan ha på människan.
Under mässan blir det filmvisningar, diskussionstillfällen och föreläsningar om bland annat att städa ekologiskt, ekologisk mat och ekosex.
Karin Rosenberg har varit med och planerat ”Den omvända cocktaileffekten” och ser fram emot veckoslutet.
– Det är jättehäftigt att vi är en del av festivalen och visar att Åland inte är något enskilt.
Trots att mässans huvudarrangörer är Ålands Natur & Miljö har det mesta av jobbet utförts av undergruppen ”Bryt Tystnaden!” inom organisationen.
– Allting bottnar i initiativet ”Bryt Tystnaden” som föddes ur en studiecirkel vi startade i våras. Vi läste på och insåg att det är tyst kring kemikaliefrågorna trots att det är så omfattande, förklarar Rosenberg.
Föreningsfestivalen började i söndags i Esbo med ett höstloppis. På lördag når festivalen Mariehamn. Mässan börjar klockan 10 på Röda Korsgården och pågår till klockan 15. Inträdet är gratis. Mässan finansieras av Föreningsfestivalen och Mariehamns stad.
Läs mer i papperstidningen!

Adrian Grönqvist