DELA

Ekologisk städning ny nisch

Monika Sawicki är nybliven företagare i städbranschen.
För att profilera sig bland alla de städföretag som finns på Åland nischar hon in sig på ekologisk, allergi- och helt enkelt väldigt grundlig städning.
Hjördis Dammvippa är ett av de allra nyaste städföretagen på Åland. Monika Sawicki jobbar själv som närvårdare, men kommer att sköta det administrativa kring företaget medan hon så här till en början har två anställda att göra själva städjobbet.
– Jag är utbildad turistekonom och har tänkt på ett eget företag en längre tid. När jag var mammaledig med min son och träffade andra småbarnsmammor insåg jag att det finns många i just den kategorin som gärna köper städtjänster. Det är svårt att hinna med allt om man jobbar och har barn, och många par bråkar om städningen.
Men småbarnsfamiljer är inte enda målgruppen, utan Monika riktar sig till alla, både privata och företag.
– Jag har också inom mitt som närvårdare sett att det finns ett stort behov av sådana här tjänster. Vi har alla möjligheter att skräddarsy våra tjänster så det passar alla och vi är väldigt flexibla.

Företagsgalleria
Hjördis Dammvippa samarbetar med hjordis.ax, en ”företagsgalleria” vars tanke är att bidra till att det ekologiska utbudet av varor och tjänster ökar på Åland.
– Tanken är att vi ska knyta till oss företag i Hjördis anda, säger Maria och Lina Antman som står bakom hjordis.ax.
Den andan är ekologiskt tänkande, njutning, retro, retur och miljövänlighet utan pekpinnar. Hjordis.ax är än så länge mest en tanke, eftersom barnafödande kom emellan, men med Hjördis Dammvippa är verksamheten nu igång.
– Hjördis är en verklig person som tillhör en generation där naturlighet och miljövänlighet var omedvetna självklara saker. Hon är också rädd om saker och reparerar istället för att slänga och köpa nytt, så vi knyter gärna olika typer av reparationsföretag till oss.
Företagen inom hjordis.ax är helt självständiga men de kan göra marknadsföring tillsammans och dra nytta av varandra på olika sätt. Hjördis Dammvippa kommer till exempel att satsa en hel del på marknadsföring på de sociala medierna.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist