DELA

Ehec-grodden finns på Åland

En groddblandning med den egyptiska bockhornsklövern som kan innehålla ehec har sålts på två ställen i Mariehamn. Kunderna uppmanas att omedelbart sluta använda groddblandningen och returnera den till inköpsstället.
– Det är verkligen allvarligt när en varning kommer från Europeiska kommissionen. De skickar endast ut en handfull varningar under året, säger miljöskyddsinspektör Christel Mattsson.
Igår skickades det ut en varning för Weibulls Mix Groddblandning nr 7651, som innehåller bockhornsklöverfrö från ett stoppat parti från Egypten. Bakom varningen står RAFFS, Europeiska kommissionens varningssystem för farliga livsmedel och foder.
Med varningen från RAFFS följde en lista en lista på var groddblandingen har sålts i de nordiska länderna. På Åland har ungefär tio påsar av produkten sålts vid Mariehamns Partis Båt och fritid och Sandåsens handelsträdgård. Groddblandningen har även sålts på bland annat Bauhaus, Plantagen, Granngården, Blomsterlandet och BoGrönt.


Illamående och diarré
Magkramper, illamående och blodblandad diarré är de vanligaste symtomen för ehec. Ett fåtal av de insjuknade får också feber.
– Om du får dessa symtom efter att ha ätit bockhornsklöver, kontakta en läkare. Det är bäst att ha kontakt från början ifall det behövs en större insats sedan, säger Christel Mattsson.
– Normalt går det över på en vecka, men ungefär fem procent av patienterna kan utveckla något som kallas HUS. Det betyder att njurarna kan skadas med njursvikt som följd.


Returnera produkten
Lasse Söderlund på Sandåsen handelsträdgård berättar att de fick in fem påsar av groddblandingen i februari. Tre påsar såldes och två returnerades osålda precis innan informationen om bakterien kom. Senast sålde de en påse av groddblandningen i slutet av juni.
– De här fröna groddas ju. När du fuktar upp dem och får igång processerna så får du viruset med, säger han.
I hela EU samlas nu produkter in från de utpekade fröpartierna från Egypten och förstörs. Kunder som köpt Weibulls groddblandning uppmanas omedelbart att sluta använda den och returnera produkten till inköpsstället. Tillverkaren Econova åtar sig att återbetala frakt och produkt om den skickas till dem på adress Econova Garden AB, Kundtjänst, Box 90, S-616 21 Åby.

Annakaisa Suni