DELA

Egen betjänt som drar till sig nyfikna blickar i Monaco

MONTE CARLO – MONACO. Monaco är ett litet sagorike som förknippas med sitt kasino och sin rikedom. På gatorna står miljonbilarna parkerade nästan på varandra och i hamnen ligger lyxjakterna på rad.
Att provköra nya Opel Cascada här är rena vansinnet, men det finns naturligtvis en poäng. Lyckas vår guldfärgade cabriolet dra till sig uppmärksamhet från de luttrade monegaskerna så kan tillverkaren pusta ut och till vår hjälp har vi vår alldeles egna betjänt.
Cascada betyder vattenfall på spanska och vi hoppas innerligt att slippa något vatten då vi cabbat ner och kör från Nice till Monte Carlo. Medan vi kör ut från flygplatsen jobbar elmotorn med att fälla ner tygsuffletten som lägger sig till rätta snyggt och prydligt bakom baksätet.
Proceduren tar sjutton sekunder och kan göras i farter upp till 50 km/h. Det här går ju som ett rinnande vatten, Opel.

En hjälpande hand
Det är inte alla cabbar som är lika snygga med suffletten uppe som nere, men det är Opel Cascada. Okej, karosser med två dörrar är snyggt men det finns även nackdelar. Ett är att ta sig in i baksätet då suffletten är uppe och ett annat är att få tag i det främre säkerhetsbältet eftersom dörrarna är extremt långa.
Men det är här vår alldeles egna ”betjänt” kommer in i bil(d)en. Det är nämligen en smart arm som automatiskt sträcks fram och gör det lekande lätt att greppa bältet. Inredningen är smakfull med välskulpterade framsäten och en elegant instrumentpanel som övergår i lika eleganta dörrsidor. Du väljer själv mellan tyg eller en snygg skinnklädsel som levereras med värme och svalkande ventilation. Bara för att det är en cabriolet så betyder det inte att Opel Cascada är opraktisk. Baksätet huserar två resenärer och med suffletten uppe finns plats för 350 liter bagage eller 280 då taket är nere.

Sjung med Sinatra
På vägen är Opel Cascada en njutning och det är inget flex i karossen. Turbofyran på 170 hästkrafter svarar rappt och du väljer själv hur bilen ska bete sig med hjälp av tre körprogram.
Det här är en helt ny motor som begåvats med overboost-funktion eller överladdning på svenska. Normalt sett levererar bensinaren 260 Newtonmeter, men vid acceleration så får man tillgång till ytterligare 20 och därmed rullar noll till hundra på 9,6 sekunder samtidigt som toppfarten är 222.
Trots detta lämpar sig nya Opel Cascada bäst att framföras njutningsfullt med taket öppet och solglasögonen vilandes på nästippen. Nu undrar säkert många vad härligheten kostar? Grundpriset för nya Opel Cascada 1,4 Turbo 140 hk är 33.997 euro och då får du en cabriolet som faktiskt lyckas dra till sig nyfikna blickar även i Monaco.
Vi fotar nere i hamnen med strålande utsikt över hela furstendömet och låter Frank Sinatra sjunga ut genom högtalarna. ”If i can make it there i´ll make it anywhere”.

Johannes Gardelöf