DELA

Efterfrågan på boende för funktionsnedsatta

Efterfrågan på boende för funktionsnedsatta ökar hela tiden. Det säger Riitta-Lea Värelä på Visit Aland.
En av de turistföretagare som satsat ordentligt är Olof Salmi vid Sandösunds camping på Vårdö.

I dag är 25 procent av Europas befolkning över 65 år och funktionsnedsatta reser mer än någonsin. Det skapar höga krav på turistanläggningarnas boendealternativ.
För att vara säker på att man får ett boende som är tillgängligt för rullstol eller rullator bör man vara ute i mycket god tid. De flesta hotell på Åland har åtminstone ett så kallat handikappanpassat rum och det finns några få anpassade stugor, men dessa rum blir snabbt fullbokade och Riita-Lea Värelä säger att man i dag inte kan tillgodose det behov som finns.
Och även när det handlar om tillgänglighet på aktiviteter, finns det ännu mycket att göra.
– Tyvärr är det inte möjligt i dag att i någon större skala kunna erbjuda riktigt bra service, säger Värelä.

Flera muséer
Det finns fina muséer som anpassats väl för personer med funktionsnedsättning, Eckerö jakt- och fiske museum och Sjöfartsmuséet är två exempel. I Mariehamn kan alla njuta av Sjökvarteret som är asfalterat och i Eckerö finns en turistföretagare som tar rullstolsbrukare i båt, berättar Värelä.
Hon anser att man med enkla medel skulle man kunna göra Åland lite mer tillgängligt än det är i dag.
Olof Salmi vid Sandösunds camping och resort har valt att satsa på tillgänglighet för rullstolsbrukare. Förra året byggde han två radhus med åtta handikappanpassade lägenheter.
– Redan när vi började sedan hade jag som vision att vi skulle ha två radhus. Jag ville göra något extra och då är det handikappanpassat som gäller, berättar Salmi.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Text: Miina Fagerlund
redaktion@nyan.ax

Foto: Lisa Bergkvist