DELA

Efter 700 år blir Grelsbyområdet privat

I 700 år har Grelsbyområdet i Finström tillhört kronan, staten och landskapet. Nu bjuds fastigheten Grelsby sjukhus ut till försäljning.
– Det är mycket känsla och historia bakom det här området. Hoppas köparen förvaltar det väl, säger överantikvarie Elisabeth Palamarz.
En kastanjeallé leder ner till sjukhuset från stora vägen. Snart ser man de gula byggnaderna torna upp sig vid Långsjöns vatten.
Det finns en anledning till att de gamla sinnessjukhusen byggdes för att se så pampiga och ståndsmässiga ut som möjligt.
– Man ville visa respekt och barmhärtighet för de människor som skulle vistas där. De skulle få ett värdigt liv. På den tiden var det mer terapi än medicinsk vård som gällde, säger Elisabeth Palamarz.
Därav också sjukhusets placering.
– Människorna skulle vistas nära naturen. Här kunde de ta långa bad och promenera i parkerna.

Nyklassicism
Sjukhuset byggdes i början av 1930-talet. Arkitekt var den Ålandsbördiga Oscar Bomansson.
På 1960-talet hade verksamheten vuxit ur kläderna och två flyglar med personalbostäder och vårdavdelningar byggdes. När de invigdes hade sjukhuset 100 vårdplatser.
Utgångspriset för det 7,5 hektar stora området är 1,95 miljoner euro. Redan har åländska intressenter hört sig för. Men mäklaren Fastighetskonsult Ab tänker även marknadsföra objektet utanför landskapet. Genom att bilda aktiebolag går det att kringå jordförvärvsreglerna.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman