DELA

Eckerö vill att postvägen får världsarvsstatus

Eckerö kommun gör gemensam sak med Norrtälje för att försöka få in postvägen på Unescos världsarvslista.
– Det skulle leda till en stor synlighet, säger kommundirektören Kennet Lundström.
Frågan om att försöka få in den klassiska postvägen på Unescos världsarvslista har funnits länge och tar nu små steg framåt. Närings- och kulturnämnden tog nyligen upp frågan och lämnade ett förslag till kommunstyrelsen om att kommunen aktivt borde jobba vidare med frågan. Ett förslag som kommunstyrelsen omfattade.
Enligt kulturnämndens ordförande Jörgen Lundqvist som tidigare var Eckerös kommundirektör har tanken på att få in postvägen på världsarvslistan i flera år diskuterats på informella möten mellan Eckerö och dess svenska samarbetskommun Norrtälje.
I sin funktion som ordförande för närings- och kulturnämnden har Jörgen Lundqvist sammanställt en promemoria om vad som gäller om man vill nominera något till Unescos världsarvslista. Där skriver han bland annat att nomineringarna av nya världsarv framställs på regeringsnivå till den internationella Världsarvskommittén efter en beredning och bedömning av experter.
Att få igenom ett världsarv är ingen enkel sak.
– Det måste göras en konsekvensanalys. Det medföljer ju också ett ansvar att förvalta arvet med bland annat restriktioner på byggnaden. Detta måste man ställa mot marknadsföringsvärdet, säger Jörgen Lundqvist.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom