DELA

Eckerö planerar nytt köpbud på Birka

Rederi ab Eckerö planerar att ge ett nytt offentligt köpbud på de återstående aktierna i Birka Line. Priset blir 17 euro per A-aktie och 16 euro per B-aktie.
I dag äger Eckerö 69 procent av aktierna och 65 procent av rösterna i Birka Line som sedan juni är ett dotterbolag. Eckerös mål är att nå 100 procent av både aktier och röster, och för att nå det målet är rederiet berett att betala samma pris som när man köpte Bror Husells och Bengt Wiljanens aktier i Birka i våras – 17 respektive 16 euro.
Ursprungligen hade Eckerö som mål att avnotera Birka Line från börsen ifall man hade kommit över en tillräckligt stor aktiepott i våras. Inget sägs i dagens pressmeddelande huruvida Eckerö fortfarande vill avnotera Birka.
Om köpanbudet blir av så sker det först efter den planerade aktieemissionen som också aviserades i våras. Nyemissionen riktas till alla Birkaägare som sålde sina aktier och till Eckerös aktieägare. emissionen inleds på onsdag den 3 oktober och avslutas den 23 oktober.
Inledningsvis riktas totalt 200.000 aktier till de tidigare Birkaägarna och lika många till Eckerös aktieägare. Eckerös styrelse förbehåller sig rätten att emittera ytterligare 200.000 aktier ”vid behov”.


Resultatrapport
I våras lovade Eckerö att bli frikostigare med informationen om den ekonomiska ställningen. En översikt för perioden 1 februari-30 juni har därför getts. Den ges för koncernen som helhet, inklusive Birka Line, och visar att passagerar- och fraktverksamheten har utvecklats positivt under början av året. Koncernens omsättning uppgick till 57,2 miljoner euro och rörelsevinsten till 2,3 miljoner euro.
Bilden visar Eckerös styrelseordförande Jukka Suominen, ekonomichef Jan Haglund och koncern-vd Björn Blomqvist när det första offentliga köpanbudet på Birka offentliggjordes i slutet av mars i år.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax