DELA

Dyrare på Silja för svenskspråkig

Om man bokar sin resa med Silja Line på internet på svenska betalar man 40 procent mer för biljetten än om man bokar resan på finska.
Den obehagliga överraskningen råkade Magnus Westergård i Mariehamn ut för i påskhelgen.
– Visserligen är jag tvåspråkig och kan boka på finska lika väl, men om jag nu vill boka på mitt modersmål, svenska, så skall jag väl inte behöva betala mer för det, säger han.
Tallink-Siljas nätsidor i Finland finns inte på svenska. För att kunna boka online på svenska måste man välja de rikssvenska sidorna. Då kommer också priset i kronor.


Mycket dyrare
Magnus Westergård bokade en resa för sig, sin flickvän och bilen från Åbo till Långnäs annandag påsk. Priset för resan blev 1.025 svenska kronor. Det är ungefär 110 euro.


Diskriminerad
Hade han bokat exakt samma resa på finska, hade han betalat 66 euro. Det är en skillnad på 40 procent!
– Jag känner mig diskriminerad. Varför skall jag betala så mycket mer bara för att jag vill boka på svenska, undrar Magnus Westergård.


Beklagar
Tallink-Siljas informationsdirektör Tuomas Nylund beklagar det inträffade.
– Det är förstås inte vår mening att diskriminera de svenskspråkiga i Finland, utan tvärtom betjäna på svenska så gott vi kan.
Prisskillnaden förklarar han med att Tallink-Silja, liksom andra rederier, har olika priser på olika marknader. Det är helt enkelt så att resenärerna från Sverige betalar så mycket mer för sina biljetter än de finländska resenärerna.
Men det finns ingen svenskspråkig version av era Finlandssidor på nätet.
– Vi har en stor förnyelse som omfattar alla nätsidor på gång och därför inte hunnit satsa på den svenska versionen. Först har den gjorts på finska och i sinom tid uppdaterar de svenska online-sidorna. Jag lyckades hitta en liten obs-text om att vi förnyar sidorna och att de svenska temporärt är ur bruk.
Hur länge?
– Jag vet inte hur länge. Det görs snarast möjligast.
Tills dess får man som svenskspråkig alltså finna sig i att betala mer för biljetterna på Silja. I alla fall om man vill boka på nätet..

ULF WEMAN