DELA

Dykning till rekorddjup vid minsprängt fartyg

De svenska dykarna Mattias Vendlegård och Tomas Nilsson lyckades i fredags, assisterade av en supportgrupp med åländska dykare, ta sig ner till 120 meters djup och identifiera ett hittills okänt vrak på åländskt vatten.
Vraket visade sig vara det 90 meter långa ångfartyget Hernodia som sänktes av en mina 1915 och som ligger på åländskt vatten cirka 2-3 sjömil söder om Flötjans fyr inte långt från Lågskär. Ville Lundqvist, en av dykarna i supportgruppen, berättar om expeditionen som var exceptionell på grund av det stora djupet.
– Före fredagens dykning har ingen dykt djupare ner i åländskt vatten än 90-95 meter.

Målet att identifiera vraket
Han berättar att man satte ihop ett dykteam med målet att identifiera vraket som man två år tidigare lokaliserat med hjälp av side scan sonar-utrustning. Expeditionen bestod av totalt sju personer – två dykare, två räddningsdykare och tre dykare vid ytan. Omfattande säkerhetstänkande och en avancerad backup-plan krävdes på grund av vattendjupet – 110 meter ner till vraket och 120 meter till botten.
Från det att dykarna bröt vattenytan på väg ner hade de tre timmar på sig innan de måste bryta vattenytan igen på vägen upp. De hade exakt 20 minuter på sig att ta sig till vraket, försöka identifiera det och om möjligt fotodokumentera det innan uppstigningen måste påbörjas.

I nittonde minuten
Nerstigningen tog fyra och en halv minut. Återstod 15,5 minuter i djupet.
– I den nittonde minuten av 20 hittade de skeppsklockan med fartygsnamnet. Tyvärr räckte tiden inte till för fotografering, berättar Ville Lundqvist.
I den åländska supportgruppen ingick förutom Ville Lundqvist Peggy Vidjeskog, Erik Hultén, Stephan Remmer och Conny Alexandersson.
Stort reportage i papperstidningen!

Annika Orre