DELA

Dumpa inte bilen, tjäna på den

Dumpade bilar hittar alltid sin ägare och räkningen för bärgningen kommer som ett brev på posten. Då är det klokare att söka ut skrotningspremie.
En blå bil har stått vid vägkanten mellan Nya Ålands och HP Värme och Kylas infart sedan juli. Först bryr ingen sig om den, men när registerskyltarna försvinner och vi är inne i oktober känns det lite irriterande att få sikten och framkomligheten störd av någons skrotbil.
Nya Ålands VD Stefan Norrgrann säger att marken tillhör Mariehamns stad och att de är medvetna om problemet.
– Jag talade med Kaj Herlin på Markavdelningen för över en månad sedan, men bilen står kvar.
På markavdelningen svara Kaj Herlin på hur ärendet fortskrider.
– Vi har reagerat på att bilen står där. Polisen har talat med pappan till ägaren och tagit registreringsbrickorna eftersom bilen var avregistrerad.

Betala bärgningen
Nästa steg är att Kaj Herlin skriver ett brev till bilägaren där man uppmanar ägaren att ta vara på bilen. Om staden tar vara på den får ägaren stå för bärgningskostnaderna. Och går miste om skrotningspremien.
Hur vanligt är det att man lämnar bilen på annans mark?
– Mindre vanligt än tidigare. I och med skrotningspremien får man numera pengar för bilen.
Men Herlin säger också att man inom staden kört hårt med att samla in bilar och på så sätt blir inte bilarna stående länge.
För tillfället har Herlin tre bilar till vars ägare ska få ett brev där de uppmanas att ta hand om sin bil annars tar staden itu med saken.
Kan ägaren ”ta tillbaka” sin bil och skrota den själv?
– Jag är osäker hur det är i det här fallet när polisen tagit brickorna.

Kontrollerar ägaren
Äldre konstapel Börje Andersson är den vid polisen som oftast tar hand om de dumpade bilarna när markavdelningen begär hjälp.
– Vi kontrollerar om bilen är avregistrerad. Finns det inga brickor kontrollerar vi chassinumret.
Så med andra ord lönar det sig bättre att ta vara på sin skrotbil och få skrotningspremien än att ställa den på någon annans mark och få räkningen på bärgningskostnaderna.
Börje Andersson varnar också för att lämna bilen stående med registerbrickorna på.
– Mitt i allt kan de dyka upp på en annan bil.

Skrotningspremie
Men, och det finns alltid ett men. Skrotningspremien gäller bara bilar som blir avregistrerade tidigast den 1 juni i år, då systemet togs i bruk. De får heller inte ha stått avregistrerade mer än 4 månader under de senaste 12 månaderna. Och registerbrickorna behövs för avregistreringen.
– Tanken är att få bort gamla bilar som rullar på vägen. Det finns ingen åldersgräns på bilarna, men de flesta är äldre än från 90-talet. De är de värsta bovarna eftersom de saknar katalysator, säger Helena Blomqvist på landskapets miljöavdelning.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax