DELA

Drömmen om Åland blev en mardröm

I maj fick Jasmine Pääskynkivi, 23, och Fredrik Grönholm, 23, var sitt jobb på Åland. De ordnade boende i en stugby och trodde på en framtid här.
Men när hyresvärdinnans dotter kom hem började problemen. Förra veckan blev det unga paret vräkt under hot om att ”få ett helvete om de stannar på Åland”.
Samma dag ska dottern ha sett till att Fredrik fick sparken.
Krossade drömmar, hjälplöshet och djup besvikelse på ett Åland som vänt dem ryggen. Det är vad Jasmine Pääskynkivi känner efter några veckor på Åland som blev helt annorlunda än hon och pojkvännen Fredrik Grönholm hade tänkt sig.
Nu går de ut i pressen under eget namn, enligt Jasmine Pääskynkivi på grund av att de inte har något att dölja. Det här är deras egen historia. Till höger finner du hyresvärdarnas version.
Jasmine Pääskynkivi och Fredrik Grönholm kommer från Ingå på fastlandet och hade sedan lång tid tillbaka haft en dröm om att bo på Åland. De är båda tvåspråkiga och Fredrik Grönholms syster bor här sedan förut.
När både Jasmine och Fredrik fick var sitt jobb, hon på en klädaffär i Mariehamn och han på ett detaljhandelsföretag, bestämde de sig för att flytta till Åland, med hopp om att stanna kvar en längre tid.


Inga problem till en början
På internet sökte de upp en stugby där de blev lovade att få hyra en stuga fram till 15 juli. Därefter skulle de få hyra ett egnahemshus på tomten. Eftersom paret har tre hundar var det speciellt lockande att stugbyn på sin hemsida särskilt välkomnade gäster med husdjur.
Den första tiden kom de bra överens med hyresvärdinnan.
– Hon gick med på att vi skulle betala 650 euro i månaden för stugan. Vi kom dit och betalade 300 euro för de två första veckorna.
Men när hyresvärdinnans dotter började jobba på stugbyn blev det problem. Först förkortade hon hyrestiden till 27 juni och sedan till onsdagen den 23 juni.
– Och det sade hon på måndagen samma vecka. När vi frågade om hon verkligen kan kasta ut oss, med tre hundar, utan någonstans att bo, svarade hon på engelska att hon skiter i oss: ’I don’t give a shit’.

Läs mer i dagens Nya Åland!