DELA

Dråprättegången sköts upp en vecka

Rättegången om det så kallade Söderbydråpet, som skulle ha ägt rum i dag, måste skjutas upp en vecka.
Orsaken var att den äldre av de två åtalade männen tidigt i morse tog tillbaka det medgivande han gett i polisförhöret.
Många hade samlats till rättegången som skulle ha inletts klockan 9 i morse: De två åtalade männen – 56 respektive 35 år gamla – och deras juridiska biträden Ulf Andersson och Tom Sukanen, tre poliser och flera delägare i den dödes dödsbo, företrädda av Trond Hornseth.
I polisförhör har den yngre av männen nekat till dråpanklagelsen. Den äldre har medgett dråp i förundersökningen. Fallet inträffade i juni i fjol när 76-årige Henrik Gerkman dog efter att ha fallit ut genom ett fönster i ett hus i Lemland Söderby. Männen misstänks för att ha knuffat ut honom.
Åklagare Jens-Erik Budd konstaterade innan rättegången skulle börja att nya omständigheter uppkommit.
– För en knapp timme sedan berättade Ulf Andersson att den äldre mannen har återtagit sitt medgivande. Han måste ju höras på nytt beträffande förundersökningen och vad han har ändrat sig om.


Tog tillbaka
Ulf Andersson berättade att han besökt sin klient i Åbofängelset förra veckan och att mannen då medgett grovt dödsvållande men bestridit dråp.
– Kvart över åtta i dag besökte jag honom i arresten i polishuset. Då hävdade han att Gerkman hade trillat ut genom fönstret. Jag förstår åklagarens dilemma, men jag kan inte utgå från annat än det min klient har sagt.
Därför sköts huvudförhandlingen upp med en vecka och inleds i stället på tisdag nästa vecka. Männen är fortsättningsvis häktade i väntan på rättegången.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax