DELA

Dömd brottsling greps för att utvisas till Sverige

Den man som polisen grep som internationellt efterlyst brottsling i Eckerö förra veckan har bott och verkat som handlare i Eckerö Storby i snart två år.
Det ingen har vetat är att han är dömd till tre års ovillkorligt fängelse i Sverige.
Mannen, född 1963, flyttade till Eckerö för ett par år sedan och tog över aktiebolaget Kombo som drev matbutiken Handlarn i Matnischens tidigare lokal. Samtidigt tog han över Storby gästhem och logi som Kombo förvärvade 2010.
I juni 2013 lämnade den tidigare styrelsemedlemmen Ari Komulainen styrelsen. I stället antecknades den nu gripna mannen som styrelseordförande och enda styrelseledamot.
Men förra tisdagen ändrades bilden. Det visade sig att mannen varit internationellt efterlyst efter att han i september 2011 dömts till tre års ovillkorligt fängelse i Falu tingsrätt för grova skatte- och bokföringsbrott.
Information om detta spreds på nätet. Skärmdumpen är tagen från sajten Sweden’s Most Wanted, som snabbt uppdaterade informationen om mannen efter att han gripits.
Att han också dömts till åtta års näringsförbud var det heller ingen som visste på Åland.
– Det var tf kommissarie Jouko Kangasmaas förtjänst att mannen kunde gripas, berättar polismästare Teijo Ristola.
Jouko Kangasmaa, som tidigare arbetat på Centralkriminalpolisens internationella avdelning, jobbar nu som kommissarie inom Ålandspolisen.
– Vi fick information om att en efterlyst person uppehåller sig på Åland och också vilken kommun han troligtvis bor. Efter att vi skaffat lite mera information åkte våra konstaplar ut. Gripandet var helt odramatiskt, berättar han.
Den gripna mannen fördes först till polishäktet och sedan vidare till Åbo fängelse.
– Inom fyra dygn från gripandet måste tingsrätten fatta beslut om att ta mannen i förvar. Det betyder att det ska göras i dag, sa Kangasmaa i fredags.
.Läs mer i måndagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax