DELA

Dödsolyckan till åklagaren

Den unga man, som dog i en singelolycka i Mariehamn natten till den 7 januari var onykter. Det kan man läsa sig till av ett kort pressmeddelande från polisen.
Polisen meddelade på torsdagen att förundersökningen nu är klar. Man har utrett bland annat grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri.
Dessutom har en person förhörts misstänkt för att ha överlämnat sin bil till en berusad. Till denna del har ärendet överlämnats till åklagaren, skriver polisen.
Mer uppgifter än så går polisen inte ut med, avslutas pressmeddelandet, som är undertecknat av undersökningsledare Nina Rasmus.
Beslutet att hålla inne med detaljer har hon inte fattat ensam.
– Vi har diskuterat detta och talat med åklagaren, som kommer att behandla ärendet i brådskande ordning, säger nya polismästaren Camilla Hägglund.
Har någon tittat på polisens agerande, om man eventuellt gjorde för mycket eller för litet i samband med olyckan?
– Det finns allt i samma paket, säger Hägglund.
I pressmeddelandet står det att bara den delen som gäller misstanken att någon har lånat ut bilen till en berusad har gått till åklagaren.
– Allt går vidare. Vi bryter inte ut något i det här skedet, säger Hägglund.


Var berusad
Under utredningens gång har det förekommit olika uppgifter om huruvida föraren var berusad eller inte. I något skede fanns uppgifter om att alkometern inte hade gett utslag. Den spekulationen var uppenbarligen fel, eftersom polisen har utrett grovt rattfylleri.
Men inte heller det vill Camilla Hägglund säga något om.


Körde i träd
Olyckan inträffade vid klockan 3.30 den 7 januari. Polisen hade stoppat 22-åringen i Östernäs och haft honom att blåsa i alcometern. Mannen blåste, men körde sedan sin väg i hög fart. Polisen följde efter, men enligt uppgift i lugnare tempo. 22-åringen körde tillbaka in mot centrum längs Västra Ytternäsvägen och tappade kontrollen över bilen ungefär där Ålandsvägen och Torggatan möts. Bilen körde i ett träd och vidare in i en husvägg. Mannen kastades ur bilen och dog.
Polisen har hela tiden varit väldigt återhållsam med uppgifter kring olyckshändelsen.

HARRIET TUOMINEN