DELA

Det vill finströmarna satsa på

Vad vill du att Finströms kommun ska satsa fjolårets överskott på?
Med den frågan i bagaget åkte Nya Åland till Godby i går kväll för att känna finströmarna på pulsen.
På Källbo skolas gårdsplan hade mängder av barn, föräldrar och lärare samlats till den årliga vårfesten. På plats fanns frivilliga brandkåren med fordon och tinkerhästen Basil som skulle dra barnen i vagn runt skolområdet.
För många var det riktigt svårt att komma på vad kommunen borde använda pengarna till.
– Det nya dagiset ska börja byggas, vi har fått nya skolan efter 20 års väntan och simhallen är redan byggd. Vi har det bra, var det vanliga svaret.
Men visst finns det en hel del hål att stoppa slantarna i, visade det sig.

Det vill de ha
Catrin Schönberg, förälder:
– Jag vill att kommunen satsar pengarna på barn, åldringar och sjuka. Se till att skolorna inte behöver spara sig kolliga, satsa på lite guldkant. Låt skolorna få ordentligt med pengar till mat, ge lärare och elever trygghet och arbetsro.
Elin Sjuls, 5B:
– Mera hinder att hoppa över på skolgården när vi leker häst. Annars har vi ganska mycket på skolgården redan, bollplank och fotbollsmål, gunga och gungbräda, linbana och bollar.
Jonathan Brenner, frivillig brandkårist:
– En ny brandbil. Den gamla har tjänat ut. En ny brandbil finns med i planen för 2011 men vi vet inte ännu hur det går med investeringen. En ny brandbil kostar omkring 100.000 euro. Annars har vi det bra i frivilliga brandkåren och behöver inget annat.
Leena Berg:
– Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska önska. Vi har ju det mesta redan. Men i så fall vill jag att kommunen ska satsa på åldringsvården och bygga ut Rosengård. Det börjar bli trångt där nu.
Michaela Sundberg och dottern Amanda Karlsson:
– Jag tycker att kommunen ska höja hemvårdsstödet så att föräldrar åtminstone kan vara hemma med barnen tills de är två år, helst så länge som möjligt, säger Michaela.
– Jag vill ha en större klätterställning på skolgården, säger Amanda.

ANNIKA ORRE