DELA

Det varma vädret fortsätter

Det för årstiden varma vädret fortsätter hela veckan.
Enligt femdygnsprognosen kryper temperaturen inte ens på nätterna under 8 grader.
Enligt meteorologin är det sommar då dygnets medeltemperatur håller sig över 10 plusgrader fem dygn i streck. Så visst är sommaren här och det med råge – i lördags uppmättes hela 24,1 grader på försöksstationen i Jomala.
Det är varmt men det är inget rekord. För sex år sedan var det 24,4 grader den 7 maj. Andra varma år är 1995 och 1989. Då visade termometern 25,4 men i båda fallen handlade det om slutet av maj månad.
Värmen stannar kvar ett tag till. Också den här veckan kan vi på Åland njuta av den varmluft som strömmar in över oss från Ryssland.

Torsdag varmast
Det kanske inte blir fullt lika varmt som de senaste dagarna eftersom en hel del moln kommer att skymma solen. Men dagstemperaturerna blir, enligt Finlands meteorologiska institut, Fmi, ändå över 15 grader de närmaste fem dagarna. Varmast blir det på torsdag med 19 grader.
Trots molnen finns det goda chanser att solen tittar fram.
Också nätterna bli varma under kommande femdagarsperiod. Någon risk för nattfrost skymtar inte ens utan kvicksilvret kommer enligt meteorologerna inte att krypa under 8 grader.

Något torrare
Speciellt våt blir den närmaste femdygnsperioden inte. De som för jordbrukets eller trädgårdens skull hoppas på regn har enligt Fmi två chanser att se fram emot, onsdag och natten mellan fredag och lördag. Några stora mängder handlar det dock inte om.
Tack vare grönskan är dock risken för markbränder nu mindre än då allting täcktes av torra växter. Men det har blivit något torrare. Varning för skogsbrand och eldningsförbud införs enligt ett index där gränsen är 4.
– Förra veckan var det 2,9, nu har det stigit till 3,4, berättar brandchef Lennart Johansson.

Svaga vindar
Vinden blir unde de kommande fem dagarna nordlig eller nordostlig och svag, som mest 5 meter per sekund på onsdag. Till helgen svänger vinden till en svag sydväst.
Foreca håller helt med FMI med undantag av prognosen för lördag. Då är Foreca inte är fullt lika så generös med dagstemperaturen.
Sveriges meteorologiska institut, Smhi, har däremot varit helt ute och cyklat. På deras hemsida har man den senaste veckan överhuvudtaget inte noterat någon värme för Åland. Tvärtom.

Galen prognos
Också i går var Smhi:s prognos rent ut sagt galen. Enligt den hade vi vid 15-tiden 8 grader i Mariehamn då sanningen var 19,5. Maximalt 11 grader utlovades för inkommande dagar.
– Hoppsan, vi ligger ju över tio grader fel, utbrast meteorologen på Smhi:s kundtjänst i Norrköping då Nya Åland ringde upp och frågade vad de egentligen håller på med.
– Vi har nog i misstag gått efter en indikator som ligger ute i havet. Det skall vi rätta till!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax