DELA

Det kostar att skicka paket

Hur är det möjligt att man måste betala för 54 kilo när man skickar ett postpaket som väger under ett kilo?
Den frågan ställer en insändare i dagens tidning. Och får bland annat rådet att kontakta andra fraktbolag.
Nina Backlund tycker i en insändare att posten har ett på tok för högt pris på paket. Ett paket som mäter 60 cm x 60 cm x 60 cm kostar 56,70 euro att skicka till Sverige, trots att vikten är under ett kilo. Det är volymen som kostar.
Postens vd Henrik Lundberg förklarar att det är så marknaden ser ut.
– Posten har monopol på frimärken. Och vi är någorlunda ensamma om att dela ut post. Men fraktsidan är ett helt avreglerat område. Den som vill skicka ett paket kan gå till Samtrans, till Budbil eller någon annan. Eller komma till oss.
– Nina Backlund vill att politikerna skall tvinga oss att sänka priset på pakettransporter, men då konkurrerar ut vi ut de andra på marknaden.


Volymen sätter gränser
Lundberg förklarar att mycket av transporterna sköts med långtradare och där finns en gräns för hur stor volym man kan ta.
– Bilen klarar ett visst antal kilo och en viss volym. Transporterar du järntackor så är det antagligen vikten som sätter gränser, transporterar du duntäcken så är det volymen
Man borde med andra ord kombinera järntackor och duntäcken i samma transport?
– Det sortens kombinationer görs helt säkert i stora sammanhang, säger Lundberg.


Gå till någon annan
Lundberg säger att prissättningen på paket i Finland är ännu värre än på Åland.
– Däremot har posten i Sverige tagit bort volymvikten (omvandla paketets volym till kilo) för privatpersoner. Varför man har gjort det vet jag inte, men för företagskunder har man den kvar.
Lundberg säger emellertid också att Backlund kan ha rätt i att posten på Åland inte har en så ”smart” prissättning på just den storleken av paket som hon tar upp i insändaren.
– Men då kan hon skicka med någon annan.


Avtalet avgör
Det är inte posten ensam som sätter priset på transporten.
– Priset beror också på vilket avtal vi har med dem som för paketet vidare.
Systemet är det att där posten inte själv har hand om transporten så betalar man till den som tar över, som i sin tur betalar till den som tar över och så vidare.
– Det kan bli ett rätt invecklat system för långväga transporter, konstaterar Lundberg.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax