DELA

Demensavdelning ger sex nya jobb

Det blir en ny demensavdelning på De gamlas hem. Avdelningen innebär ingen utbyggnad men sex nya vårdare ska anställas.
Från och med januari 2011 ska en demensavdelning inrättas vid De gamlas hem i Jomala. Det beslöt förbundsfullmäktige i måndags.
– Vi är jätteglada över att beslutet togs redan nu. Nu kan vi göra en långsiktig och bra planering för avdelningen, säger Kerstin Wikgren, föreståndare för De gamlas hem.
Ingen utbyggnad ska göras, demensavdelningen inrättas i stället genom att den befintliga avdelningen Grannas delas i två. På avdelningen kommer att finnas plats för tolv klienter. Det är främst de demenssjuka som befinner sig i den aktiva fasen som ska bo på den nya avdelningen.

Lugn och ro
Både de icke-dementa och de som flyttas kommer på det sättet att få en lugnare tillvaro.
– De boende ska kunna leva sina sista år i lugn och ro utan att andra patienter går omkring och ropar, kommer in i deras rum eller stjäl plånböcker, säger Wikgren. Allt mellan himmel och jord kan hända med den typen av patienter.
Den nya avdelningen innebär att sex nya närvårdare måste anställas, en stor utgift för kommunen. En närvårdare har en årslön på omkring 25.000 euro.
För personalen på demensavdelningen kommer arbetstakten att förändras. Inom demensvård satsar man på att tillfredsställa patienternas behov så gott det går och hela tiden delta i deras sysselsättning. De kan heller inte lämnas ensamma på samma sätt som icke-dementa.

Tanja Lönnqvist

tanja.lonnqvist@nyan.ax