DELA

Delta i Nyans snigelsamlardag!

På onsdag, den 8 augusti, ordnar Nya Åland den stora snigelsamlardagen. Så många som möjligt av er läsare ska plocka, räkna och avliva sniglar och rapportera in resultatet samma dag.
Rapporterna kan lämnas per mail, telefon eller direkt till redaktionen.
8 augusti. Lägg datumet på minnet. Meningen är att så många som möjligt under den dagen varje år ska plocka så många sniglar som möjligt så att krypen inte tar över helt.
Nyan bjuder på kaffe och kaka i trädgården i Dalbo på snigelsamlardagskvällen. Den som vill kan lämna sin snigelrapport på ort och ställe.
Den som inte kan komma personligen kan lämna rapport på snigel@nyan.ax eller ringa Nyans tipstelefon 0457 313 4444. Det går också bra att messa Nyan på nummer 0457 323 4444.
Enligt snigelexperten Ted von Proschwitz, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum, är den här sommaren den mest snigelrika sedan 2007. Orsaken är den regniga och blöta våren och sommaren. Hettan och torkan, som normalt håller snigelantalet nere, har hittills inte kommit.
En lokal debatt har uppstått på bland annat twitter om det av etiska skäl är okej att döda sniglarna eller inte. Ted von Proschwitz, som i fjol föreläste på Åland om problemet, har inga invändningar – tvärtom.
– Det är rätt att avliva dem eftersom mördarsnigeln är ett svårt skadedjur som ställer till med mycket problem, sa han den 3 juli i år i Dagens Nyheters nättidning.
Det snabbaste och för snigeln mest smärtfria sättet för avlivning är att sätta in ett snitt med en vass kniv cirka 1-1,5 cm framifrån räknat, i snigelns nacke. Då dör den genast.

Annika Orre