DELA

Delaktig i Chiles statskupp semestrar på Åland

Mannen i mitten är Agustin Edwards Eastman, em chilensk mediemogul som samarbetade med CIA för att iscensätta militärkuppen som förde diktatorn Augusto Pinochet till makten 1973.

Ï  går lade han till i västra hamnen i Mariehamn med lyxjakten Anakema.


Enligt en nyligen offentliggjord amerikansk senatsrapport har den amerikanska underrättelseorganisationen CIA medgett att man betalat Agustín Edwards Eastman och hans tidning El Mercurio för att på det civila planet hjälpa till att iscensätta militärkuppen i Chile 1973.
Generalen Vernon Walters, biträdande chef för CIA 1972-1975, vittnade om att Agustin Edwards Eastman var CIA:s främsta “resurs” i Latinamerika. Augustin Edwards Eastman är nu indragen i ett åtal som medskyldig för diktaturens brott.

Åren före statskuppen år 1973 mottog El Mercurio miljontals dollar från CIA för att destabilisera Chile och störta den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende.
– El Mercurio förde ett kommunikationskrig mot Allendes regering, säger latinamerikagruppernas vice ordförande Francisco Contreras i Sverige till Nya Åland.

– Det känns förfärligt att han kan gå fri. Jag är exilchilenare och flera i min släkt har suttit fängslade och blivit torterade under Pinochets regim. Det enda sättet för Chile att försonas och förlåtas är att få rättvisa. De som gjorde dessa brott under Pinochets regim borde ställas inför rätta.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax