DELA

Delade åsikter om julfesten

Det offentliga och privata Åland reagerar starkt på Övernässkolans julfest.
Reaktionerna kretsar kring å ena sidan hur parodi och humor ska tolkas, och å andra sidan att jämställdhet och könsroller är ett samhällsproblem.
Mariehamns stadsstyrelses ordförande Petri Carlsson (MSÅ) jämför julfesten med terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.
– Jag personligen har sett inspelningen av julfesten. Jag uppfattar att man inte talar med ungdomarna utan om dem. Det framförs som att de både gjort fel och inte. Här handlar det framför allt om en diskussion om var gränserna går förstås. Vuxenvärlden ger dubbla signaler. Flera har stått starkt upp för satiren och angreppen mot den när det hände i Paris. Nu när värdena kränks här gör man inte det. Det är i och för sig en fråga om olika målgrupper. Min uppfattning är ändå att enstaka delar av den här showen var olämpliga, säger Carlsson.


Extra möten
Mariehamns bildningsnämnd har kallat till ett extra möte i morgon.
– Vi ska diskutera värdegrund och hur vi ska jobba vidare för att förändra attityder. Personligen tycker jag absolut inte att detta är bra. Vi detaljstyr inte skolan utan får rätta i efterhand om det behövs, säger nämndens ordförande Christian Nordas (Lib).
Också stadsstyrelsen i Mariehamn tar upp julfesten.
– Vi har fått ett brev till stadsstyrelsens presidium från Hem och skola. Jag har tagit upp det som diskussionsämne i stadsstyrelsen i morgon. Politikerna har varit medvetna om det här före det kom fram i media. Vi har haft diskussioner bland annat med bildningsnämndens ordförande. Jag och mitt parti är upprörda. Jämställdhets- och genusdiskussionen måste lyftas till ett annat plan. Det mediala genomslaget i riket och i Sverige visar att vi på Åland vaggats in i en tro att det här är normalt. Det är det inte, säger Sara Kemetter (S).
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson