DELA

De vill öka turismen och tillgängligheten till skärgården

I samband med fredagens Rotarymöte på Kobba Klintar diskuterade en panel bestående av turismansvariga från Landskapsregeringen, näringslivet och Visit Åland fram förslag för hur man i praktiken ska locka fler turister till skärgården och bättre på Ålands rykte som resmål.
Närmare sjuttio personer samlades på Kobba Klintar på fredag eftermiddag för att delta i Mariehamn och Godby Rotaryklubbars veckomöte, det sista för föreningsåret.
Ett av de ämnen som diskuterades på mötet var hur man skulle kunna öka intresset och möjligheten för turister och ålänningar att ta sig ut i skärgården.


Större båtar behövs
Diskussionen, som sedan följdes av en paneldebatt mellan Johan Mörn, upplevelsevärd från Silverskär, Henrik Nordström, gruppresesäljare och VD för Ålands Turist och konferens AB, Susanne Fagerström, ordförande och tillförordnad VD för Visit Åland och Ålands landskapsregerings näringschef Linnea Johansson, inleddes med att Mörn höll ett föredrag med temat ”Utflyktsbåtar för större grupper”.
– De taxibåtar som idag finns är inte tillräckliga och jag har flera gånger varit med om att det inte har gått att ta sig till en destination eftersom båtarna inte klarat av de väderförhållanden som rått. Vi har en otroligt vacker skärgård och människor som har potentialen att visa upp den på rätt sätt. Det finns också en växande efterfrågan om att besöka den, men till det skulle det behövas större och bättre båtar.
Nordström höll med om att bättre båtar skulle underlätta turistverksamheten.
– Många av de gruppresor vi säljer går till konferenser eller symposier på upp till fyrtio eller femtio personer och att effektivt få så många människor till en ö i skärgården med hjälp av småbåtar är svårt. Om det fanns ett par båtar som kunde ta tjugo personer var skulle platser som Rödhamn, Föglö och just Kobbarna bli mycket mer tillgängliga, säger Nordström.

Du kan läsa mer i papperstidningen på måndag.

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax