DELA

De har jagat Svenskfinlands själ

Lisa Bergkvist och Johan Orre har producerat tv-serien ”Jakten på Svenskfinlands själ” som har premiär i Åland24 i kväll efter nyheterna.
Hittade ni Svenskfinlands själ?
Lisa: Det är ju lite grann att avslöja vad som händer i serien om jag svarar på det. Den som tittar får kanske avgöra om vi lyckades.
Johan: Jo, det tycker jag. Vi besökte personer på 33 olika platser, och någonstans i den blandningen finns Svenskfinlands själ.
Hur kom ni på att ni skulle göra den här serien?
Lisa: Åland24 började visas på flera håll i Svenskfinland tack vare Stefan Norrgranns formidabla arbete. Vi upptäckte att vi hade tittare där som vi inte visste så mycket om. Då kom vi på idén att göra en serie som skulle ta reda på vad Svenskfinland egentligen handlar om.
Johan: Det började i mindre skala men ju mer vi läste på och forskade desto fler platser och människor ville vi träffa. Allt var inte förbokat utan vi fick en massa tips på vägen.
Vilka orter besökte ni?
Johan: Vi började i Åbo och sedan fortsatte vi till Närpes, Solf, Vasa, Jakobstad, Karleby, Stockholm, Västerås, Helsingfors, Kotka, Ekenäs.
Inte Åland?
Johan: Vi tog avstamp på Åland. Det första vi gjorde var en enkät här.
Vad var roligast med arbetet?
Lisa: Det var jätteroligt att få en bild av orterna som jag tidigare bara känt till namnet. Och så var det förstås roligt att träffa alla människor som vi intervjuade.
Johan: Jag tycker det roligaste var när vi besökte militäranläggningen Dragsvik i Ekenäs. De hade en barettmarsch den dagen vi var där och beväringarna hade typ 26 timmar på sig att klara en bana i skogen, vi fick uppleva militärtjänstgöringen när den var som mest actionfylld.
Vad kan de åländska tittarna förvänta sig av serien?
Lisa: Själva formatet spinner vidare på serierna Uppdraget och Lisa letar lyckan som vi gjort förut. Sen kan de vänta sig att möta en massa härliga finlandssvenska människor på olika platser, och att få en liten snabbguide till svenskspråkiga orter i Finland.
Johan: De kommer kanske att lära sig nya saker om Svenskfinland och så tror jag att de själva börjar fundera på vad som är finlandssvenskt.
Kallar ni er själva för finlandssvenska?
Lisa: När jag är på Åland kallar jag mig svensk och i Finland kallar jag mig ålänning. Kanske jag identifierar mig mest med den finlandssvenska gruppen när jag är i Sverige.
Johan: Enligt den gängse definitionen är jag väl finlandssvensk, jag är ju en svensktalande person i Finland. Men känner jag mig som en finlandssvensk? Nej.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax