DELA

De bostadslösas situation är akut

Ett övervakat boende och en socialjour.
Bland annat det behövs för att förbättra de bostadslösas situation, anser de personer som deltog i ett seminarium om hemlöshet i går.
Seminariedeltagarna var eniga om att situationen för de bostadslösa är akut.
Ålands landskapsregering med socialminister Carina Aaltonen (S) i spetsen ordnade ett seminarium om hemlöshet på Ålands sjöfartsmuseum i går. Svenska Fatima Stjärnqvist berättade om projektet ”bostad först” som pågår i Helsingborg och Tore Ahlgren berättade om verksamheten på Helsingfors gästhem och härbärge.
Dessutom berättade Caroline Parker från Mariehamns församling, Robert Jansson från Emmaus och Bengt Grunér från Pingstkyrkan hur deras olika organisationer arbetar eller kan arbeta för att hjälpa de bostadslösa. Dagen avslutades med en paneldiskussion där även Cecilia Jansson från psykiatriska enheten inom Ålands hälso och sjukvård och Cecilia Berndtsson från Mariehamns stads socialkontor medverkade.
På läktaren satt ett femtiotal åhörare, och bland dem fanns bland annat polisen, kyrkan, socialen, sjukvården och de bostadslösa själva representerade.


Övervakat boende
När ordet släpptes fritt på eftermiddagen stod det klart att seminariedeltagarna var eniga om att situationen för de bostadslösa är akut och något som måste lösas nu.
– Har det gjorts någon inventering så man vet hur stort det här problemet är, hur många det berör och vilka behov det finns? undrade Emmaus verksamhetsledare Robert Jansson.
– Det rör sig om 6–7 hemlösa för tillfället, svarade Caroline Parker på Mariehamns församling.
– Nej, det är 13–15 stycken som berörs, svarade en annan.
Många talade om behovet av ett nytt boende i stil med Andreashemmet som lades ner för några år sedan.
– Ett övervakat boende behövs. De här människorna fungerar inte i ett vanligt hyreshus. De stör grannarna och blir vräkta. De behöver vård, hjälp och stöd, säger Caroline Parker.
Hon anser att Parkgatan 24 borde öppnas på nytt omedelbart så de bostadslösa får någonstans att bo tillfälligt.
– Det kunde vara ett tillfälligt boende tills man ordnar ett boende i stil med Andreashemmet.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Lundberg