DELA

De berättade om ett liv med HIV

Stockholmskillarna Serguey Suarez och Roberto Alvarez vet hur det är att leva med HIV år 2012.
Det berättade de om vid en föreläsning, som Röda korset arrangerade på Ålands lyceum i torsdags med anledning av världsaidsdagen.
I hörsalen på Ålands lyceum hade folk samlats för att lyssna till de två HIV-positiva killarna från Stockholm. Frågorna var många men killarna svarade öppet och ärligt trots att de inte alls är vana med att föreläsa.
– Det här är första gången jag föreläser. Jag känner att folk pratar väldigt lite om HIV nu för tiden och jag skulle vilja bidra till att det blir öppnare, säger Roberto Alvarez som fick sin diagnos för fyra år sedan.
Båda killarna är överens om att okunskapen om sjukdomen är stor och att de själva stött på många fördomar. De menar att orsaken till okunskapen beror på den knappt existerande informationen i skolan och att media inte lyfter fram frågan ordentligt.
– Folk verkar tro att de kommer bli smittade bara av att prata med oss eller genom att gå på samma toalett, berättar Serguey Suarez som också fick sin diagnos för ungefär fyra år sedan.


Chock
Att få en allvarlig diagnos är aldrig lätt men killarna är ändå överens om att sjukvården har tagit emot dem med öppna armar och att medicinerna hjälper. Men att få tillbaka ett positivt provsvar kom som en chock.
– Jag trodde det var felaktigt så vi gjorde om den två gånger för att jag skulle acceptera den. Man tror att man kommer dö och jag tänkte mycket på familjen. Men nu har det landat, berättar Serguey.
Läs mer i papperstidningen!

Simon Finnäs