DELA

De är Ålands starkaste företag

Ålands Företagsbyrå har vuxit stadigt och löper trots långkonjunktur ingen större risk för att gå i konkurs. För det belönades de i dag.
Suomen Asiakastieto oy har utsett Ålands Företagsbyrå Ab till Ålands starkaste företag år 2009. Reovisningsbyrån har fått klassificeringen AAA , vilket är den bästa man kan få.
– Det är roligt, allt bygger på att vi har duktig personal som har jobbat länge, säger vd Jan Kangashaka som bjöd personalen på tårta för att fira framgången.
De finländska företag som belönats utsågs inom sm-sektorn, det vill säga bland företag med en omsättning på 2-50 miljoner euro. De anses löpa en mycket liten risk att få anmärkningar om betalningsstörningar eller gå i konkurs även under svåra tider. Deras verksamhet är etablerad, och de har offentliggjort sitt senaste bokslut.
– Hittills har vi inte märkt av någon lågkonjunktur, går det bra för våra kunder går det bra för oss. Och alla företag måste ju bokföra, säger Kangashaka.
Ålands företagsbyrå sysselsätter cirka 34 redovisare, skatterådgivare och revisorer. Företaget har vuxit stadigt och fjolårets omsättning överskred två miljoner euro. Företaget grundades 1973 och kunderna består av ungefär 700 företag inom olika branscher.


Stark fastighetsbranch
Av de 2. 600 klassificerade företagen på Åland har 14,1 procent fått en stark kreditklassificering, AAA eller AA av Asiakastieto. Andelen är en aning större än i hela Finland i genomsnitt.
Relativt sett flest företag med stark klassificering har Åland inom fastighetsbranschen, 27,5%, och finansbranschen, 27%. Av de åländska kommunerna har Mariehamn och Föglö proportionellt sett flest starka företag.
År 2008 utsågs aktiebolaget Harrys El till Ålands starkaste företag.
Suomen Asiakastieto Oy är det ledande företaget i Finland inom företagsledning, riskhantering samt produktion av informationstjänster inom försäljning och marknadsföring.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax