DELA

Dax totalförstördes av förödande brand

I lördags totalförstördes Dax agenturers fastighet i en brand. Branden startade troligen i en av firmans bilar som stod parkerad nära den norra väggen och när brandkåren kom till platsen hade branden redan spridit sig in i yttertaket.
I dag står bara en hög med bråte kvar.
Larmet gick klockan 14.33. En bilbrand vid Dax Agenturer på Lövdalsvägen i Jomala. Larmet kom från en privatperson som sett att en bil vid Dax brann. Efter en timme stod det klart att byggnaden inte går att rädda.

Bilbrand
Branden startade troligen i en av Dax egna bilar, som varit i bruk under dagen och som stod parkerad nära väggen. Branden från bilen spred sig sedan till huset och upp på vinden.
– Vi försökte först släcka elden med en pulversläckare, men elden hade tagit sig på vinden, säger brandmästare Patrik Lindberg.

Explosioner
Strax efter klockan 15 kunde kunde åskådare på den norra sidan se hur lågorna slog ut genom taket på den östra delen, troligen brann det redan för fullt på den södra sidan dit vinden låg. Klockan 15.20 hörs en smäll när något exploderar inne i byggnaden. Plåttaket på den östra delen sjunker in.
Klockan 15.30 drar sig brandmännen undan och koncentrerar sig på att kyla ner väggarna med vatten. Byggnaden går inte att rädda, elden kan inte släckas.
Snart blir smällarna fler och röken som bolmar ut är kolsvart och skymmer solen. Kvart i fyra spärrar man av området mellan Paf och Dax.. Det är fullt med åskådare på vägarna och på Sparhallens parkering.

Bevakning
Ingen person kom till skada och under lördagskvällen pågick eftersläckningsarbetet med assistans av en grävmaskin som röjde för att hitta eventuella små eldhärdar och underlätta släckningsarbetet.
Bevakningen av brandområdet pågick åtminstone fram tills i morse. Själva släckningsarbetet avslutade man vid 17-tiden på lördagen, sedan påbörjades eftersläckningsarbetet.
Det ryktas om att någon tänt på bilen?
– Det finns inga indikationer på det. Polisen ska nu undersöka brandorsaken, säger Lindberg.

Läs mer om branden i måndagens Nya Åland.

nina.smeds@nyan.ax