DELA

Därför vill bedragare ha åtkomst till din dator

Flera ålänningar har den senaste tiden fått ta emot samtal av telefonbedragare som uppgett sig ringa från dator- eller mjukvaruföretag.
Det kan sluta riktigt illa för den som låter sig luras.
Bedragaren upplyser personen om att de hittat ett problem med någon programvara, och uppmanar sedan personen att installera ett program som ska tillåta dem att korrigera problemet på distans.
Dessa bedrägeriförsök är en av de senaste metoderna för att lura datoranvändare att installera program som ger bedragarna åtkomst till datorn.
Enligt den före detta Nyanmedarbetaren och datateknikern Joachim Malmlund får bedragarna, om användarna installerar de ombedda programmen, tillgång till att styra datorn på distans.
Under tiden som bedragarna har kontakt med datorn kan de fjärrinstallera andra skadeprogram utan datorägarens vetskap, vilket Malmlund nyligen sett exempel på.
– Jag fick nyligen in en dator där bedragaren börjat installera program som skulle låta honom se allt som gjordes och skrevs på datorn, till exempel lösenord, från sin egen dator. Ett av programmen skulle också låta honom styra datorn på distans varje gång den var igång och uppkopplad till internet. Datorns ägare genomskådade emellertid bedragaren under processens gång och avbröt installationen genom att bryta internetuppkopplingen, säger Malmlund.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström