DELA

Därför sålde Aktia sina Åab-aktier

Huvudorsaken till att Aktia ville sälja sitt stora aktieinnehav i Ålandsbanken just nu var den stundande nyemissionen. Den andra orsaken var att ÅAB inte delade ut någon dividend i fjol.
Aktias vd Jussi Laitinen låter tillfreds när Nya Åland talar med honom dagen efter storaffären när banken sålde alla sina 113.800 A-aktier och 994.363 B-aktier i Ålandsbanken.till Wiklöf Holding för cirka 18,8 miljoner euro.
Samtidigt sålde Aktia sin andel i de fem intressebolag som ägts till lika delas av Wiklöf Holding, Konstsamfundet och Aktia. Aktieposten löstes in av de två övriga ägarna.
Redan i våras förekom spekulationer om att Aktias aktiepost i ÅAB var till salu men detta kunde inte bekräftas.
Inte då. Men från och med sommaren har funderingarna funnits, berättar Jussi Laitinen
– Vi har länge försökt hitta former för ett konkret samarbete med Ålandsbanken, men trots bra diskussioner har vi inte alls kunnat närma oss varandra på det operativa planet. Vårt innehav i Ålandsbanken har därför mer och mer blivit en finansiell placering i stället för att tidigare ha varit en strategisk placering.

”Slut på drömmen”
Aktia har ägt ÅAB-aktier allt sedan början av 2000-talet. Det mest konkreta samarbetsprojektet var när Aktia var på väg att köpa ÅAB/Crosskeys it-system men där man slog i backen i ett sent skede.
– Jag tror att många hoppades på ett gemensamt bolag vid det tiden. men Ålandsbankens övriga ägare gjorde det fullständigt klart att de inte ville det.
Det här har inte ändrats sedan 2006-07, konstaterar han.
– Nu insåg vi att det är slut på drömmen om ett större svenskspråkigt finanshus. Nu kör Ålandsbanken sitt spår och Aktia sitt.
Det första varningsskottet kom, säger han, när Ålandsbanken inte betalade ut någon dividend för 2009.
– Då minskade vårt intresse ytterligare.
Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax