DELA

Därför lämnade Harry J Ålands framtid

Det var förmodligen Ålands framtids fel – och främst partiledaren Anders Erikssons förtal – som ledde till att Centerns partiledare Harry Jansson inte blev invald i lagtinget.
Det skriver hans hustru Birgitta Bergman-Jansson i ett brev.
Birgitta Bergman-Jansson, gift med Harry Jansson, har skrivit brevet som distribuerats per e-post som svar på en insändare av tidigare Ålands framtid-medlemmen Kurt Skogberg där han uppmanade Jansson att ställa sin ordförandepost i Centern till förfogande. Insändaren publicerades i tidningen Åland den 21 oktober.
Birgitta Bergman-Jansson var tidigare partisekreterare i Ålands framtid samtidigt som maken var aktiv i partiet. I brevet, som skickades som kopia till sex ÅF-medlemmar, berättar hon om den egentliga orsaken till att makarna lämnade partiet.
Efter den 23 oktober när brevet skrevs har det spritts i vida kretsar. Det har kommit till de flesta partiers kännedom och också Nya Åland har läst brevet som refereras här nedan.

Politiskt sprängstoff
Brevet innehåller politiskt sprängstoff, bland annat om Harry Janssons visioner ifall lantrådsdrömmen skulle ha gått i uppfyllelse.
I brevet framgår att bland det första han skulle göra som lantråd var att utmana Finland genom att bevilja en icke finländsk medborgare åländsk hembygdsrätt och att i eurokrisens spår välja ”rätt” väg som kunde innebära självständighet för Åland. Hon berättar också att Harry Jansson inför valet lobbat inom Centern för en ministerpost för Ålands framtid.

Partiledarkritik
Främst är det Ålands framtids partiledare Anders Eriksson som kritiseras hårt för att han ”baktalat” Harry Jansson efter hans avhopp. Birgitta Bergman-Jansson lägger den huvudsakliga skulden på Eriksson och hans parti för att maken gick miste om de 21 röster som skulle ha behövts för att föra in honom i lagtinget förra månaden.
I så fall hade han sannolikt utsetts till lantrådskandidat.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre