DELA

Därför byter han parti

Ove Andersson är ny partisekreterare för Ålands framtid. I lagtingsvalet kandiderade han för Obunden samling men bröt med partiet i vintras.
Ove Andersson presenterades i går som Ålands framtids nya partisekreterare av partiledaren Axel Jonsson.
– Med Oves erfarenheter och kännedom av det politiska livet på Åland kom vi fram till att honom vill vi ha, sade Jonsson, som hade tagit emot ”en handfull” ansökningar till posten.
För inte så länge sedan var Andersson med i Obunden samling. I höstas arbetade han som extra partisekreterare åt partiet och kandiderade också i lagtings- och kommunvalet. Han sitter som ersättare i Mariehamns stadsfullmäktige och som fullmäktigeordförande i Ålands omsorgsförbund på Obunden samlings mandat, men har betraktat sig som politisk vilde sedan i vintras då han bröt med partiet.


Självständighet på sikt
Anledningen till uppbrottet var att Obundna enligt Andersson inte tog tillräckligt snabbt och tydligt avstånd från två partimedlemmar som uttryckte rasistiska och homofoba åsikter, trots hans uppmaningar till det.
– Intergationsfrågor ska diskuteras, men man ska inte använda rasistiska uttalanden, säger Andersson.
Han säger att Ålands framtids sätt att lyfta fram integrationsfrågorna passar bra för honom. Annars anser han att det är två ganska lika partier som vilar på borgerlig värdegrund, och säger att han avvägde mellan partierna redan i höstas.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni