DELA

Dansbandskung mot nya mål

Christer Sjögren som pastorn i Strindbergs pjäs Fadren – med Thorsten Flinck som regissör?
Jo, ni läser rätt.
Just nu läser Christer Sjögren in sig på ett manuskript för en tv-version av August Strindbergs drama Fadren.
Thorsten Flinck, skådespelaren som genom åren fått en del svarta rubriker i kvällstidningarna på grund av en drogliberal livsstil, ringde nyligen till Sjögren och frågade om han var intresserad av rollen som pastorn. Flinck regisserade en hyllad teateruppsättning av Fadren för tio år sedan..
– Han skall själv spela ryttmästaren. Jag hade inte träffat honom personligen, så jag undrade varför han frågade mig. Det visade sig att Flinck hade varit på mina shower. ”Jag har scannat av dig, du har hela känsloregistret. Det här blir jättekul”, sade han.
Christer Sjögren har också läst på om Strindbergs liv.
– Jag visste när han var född och när han dog. Nu vet jag att han inte var något helgon, precis.
Som en rockstjärna, eller?
– Jo, så kan man nog säga.
Litet otippat var det också när Eldkvarns sångare Plura Jonsson bjöd in Sjögren till skivduett häromåret.
– Jag har fått göra många olika saker. Men det är klart att det är Vikingarnatiden som gett mig den plattformen, när jag uppträder är det de låtarna som publiken vill höra.
Och förstås blir det många Vikingarnahits när Sjögren uppträder med sitt sexmannaband och kör två konserter på Alandica söndagen den 24 januari, kl 16 och 19.30.


Lyckligt lottad
Hur känns det att turnera efter 40 år i branschen?
– I ungdomen orkar man med vad som helst. När man som jag närmar sig 60 är det mycket som skall vara med mentalt. Man skall känna att det är meningsfullt och det gör jag. Jag tänker ofta på hur lyckligt lottad jag är som kan jobba med vem jag vill.
Du har sålt massor av skivor med Vikingarna och som soloartist. Hur går skivförsäljningen nu när folk i alla åldrar lärt sig ladda ner och kopiera skivor?
– Jag har märkt av det. Upplagorna är inte lika stora som förr. Artister i min ålder skall vara glada att vi gjorde skivor och var populära innan dataapparaterna kom. Men när skivbolaget räknar på hur mycket det går att sälja så säger de att marknadsandelen för min musik är lika stor som tidigare.
Har du själv laddat ner musik någon gång?
– Nej du, jag vet inte ens hur man gör.
Du har hyllat Elvis i olika sammanhang. Hur nära honom kom du i verkliga livet?
– Jag har besökt Graceland. Och på min första soloskiva fick jag sjunga med Jordanaires (som sjöng med Elvis på 50-talet). Jag får fortfarande en kick när jag ser dem bakom Elvis på gamla journalfilmer. ”De där killarna känner jag igen!”.
Vilka skivor har betytt mest för dig genom åren?
– Svår fråga… av det som jag själv gjort tänker jag på den första julskivan med Vikingarna. Jag ville sjunga O helga natt men visste inte om jag skulle klara av det. Jussi Björling, världens bäste sångare, hade ju gjort den. När man hör honom sätter man sig rakt upp och alla klockor stannar. Så bra var han. Ändå gick det att sjunga den när jag gick in i studion, då strömmade adrenalinet till. Men jag vill inte bli jämförd med Björling eller Presley, de är ju världsartister.
Vilken är världens bästa skiva?
– Mina stora idoler var The Beatles, det var i den vevan jag kom in. De slog igenom när jag var 13 eller 14 år. Jag köpte en bärbar grammofon och sedan kom Beatles med lp:n Revolver. Den spelade jag så mycket att jag måste köpa ett exemplar till. Samma sak var det med deras vita album några år senare. Jag spelar fortfarande vinylskivor.
Skulle du kunna göra en coverplatta med bara Beatleslåtar?
– Jag har för stor respekt för dem. Den skivan sålde bra. Den fick till och med fem plus i Aftonbladet. Jag hade varit med om allt i recensionsväg men inte det. Jag fick en t-skjorta med fem plus som jag ramade in tillsammans med den recensionen.





PATRIK DAHLBLOM