DELA

Daniel nekas föräldraledigt

Daniel Holmén vill vara hemma med sin dotter Felicia, men får inte eftersom han inte bor med Felicias mamma.
– Många pappor väljer bort föräldraledigheten, man borde väl inte göra det svårare för de som faktiskt vill vara hemma, säger han.
Sandra Pettersson och Daniel Holmén har sex månader gamla dottern Felicia Holmén tillsammans. De har nyligen separerat men är fortfarande goda vänner. De har delad vårdnad om dottern och trodde därför att det var en självklarhet att de skulle kunna dela på föräldraledigheten.
Deras tanke var att Daniel skulle ta hand om Felicia i sitt hem när Sandra börjar jobba i vår, men FPA nekade honom föräldrapenning och ledighet.
– Jag har sett fram emot att vara hemma med henne sedan Sandra blev gravid. Jag började faktiskt gråta när vi fick avslag, säger Daniel.


Diskriminering
Motiveringen till avslaget var att Sandra och Daniel inte lever i ett gemensamt hushåll.
– Det är diskriminerande, han har lika stor rätt att få vara med Felicia som jag har, säger Sandra.
Daniel tycker att det är märkligt att man nekar någon föräldraledigt på de grunderna. Särskilt med tanke på att man ofta efterlyser fler hemmapappor.


”Okänd lag”
Sandra tror att fler föräldrar säkert har varit med om samma sak men kanske inte orkat göra något åt det. De personer som de har berättat om avslaget för har suttit med öppna munnar. Få personer verkar känna till att lagen ser ut så här.
– Är det meningen att vi ska fortsätta bo ihop trots att vi inte mår bra av det? Det sänder ju inte rätt signaler till Felicia, säger Sandra.
Den lösning de nu blivit erbjudna är att vårdnaden tillfälligt skrivs över på Daniel. Eftersom det är den enda möjligheten för dem att dela på ledigheten kommer de att göra så. Men i längden hoppas de på en lagändring.
– Som lagen ser ut nu gynnar den inte barnen, säger de.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax