DELA

Dämpad bolagsstämma för Viking

Det var inte precis klackarna i taket på Viking Lines bolagsstämma i Alandica i går.
Men de 290 aktieägarna fick i alla fall beskedet att de har 50 cent per aktie att lyfta den 30 april.
Styrelsens ordförande Ben Lundqvist inledde med att konstatera att resultatet för 2011 är tung läsning, i huvudsak beroende på dryga bunkerkostnader och överkapacitet på marknadsområdet. Hoppet står till nybygget Viking Grace som, då hon sätts i trafik i början av 2013, väntas ge bolaget en gynnsam resultatutveckling tillsammans med rederiets äldre och lågt nedskrivna fartyg.
Ett särskilt tack fick vice vd Jan Hanses för hans insats i förhandlingarna med det spanska varvet Astilleros de Sevilla för återbetalningen av förhandsbetalningen av fartygsbeställningen som gick om intet.

Fördubblat
Vd Mikael Backman skyndade fort över fjolårssiffrorna – omsättningen gick visserligen på plus med 10 miljoner euro jämfört med 2010 men rörelseresultatet stannade på blygsamma 9,8 miljoner euro jämfört med 16,5 miljoner året före – och tog i stället fasta på Viking Grace också han.
Design och gröna värden är ledorden för marknadsföringen av det nya passagerarfartyget på rutten Åbo-Mariehamn-Stockholm.
Positivt är också att bunkeråtgången har kunnat minskas under de senaste åren tack vare medvetna satsningar – trots två hårda isvintrar.
Men det hjälper inte mycket när bunkerkostnaden skenar. 2007 kostade bunkern rederiet sammanlagt 30 miljoner euro och i fjol låg den på det dubbla, 60 miljoner. Prisutvecklingen har fortsatt på samma sätt hittills i år med en ökning på nära 10 miljoner euro.
– Det är vår klart största utmaning, konstaterade vd.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre