DELA

Dåligt skrap ger böter

Det kan tyckas vara självklart att man ska skrapa bilrutorna isfria på vintern. Men enligt polisen är det vanligare än vad man kanske tror att folk struntar i att skrapa ordentligt.
Polisen ser allvarligt på oskrapade rutor och bötfäller direkt för underlåtelsebrott. Det är förarnas ansvar att se till att det inte finns sikthinder i vägen när man kör bil. Därför är det egentligen också förbjudet att ha saker hängande i backspegeln såsom mängder av så kallade wunderbaums, doftgranar.
Förutom is är imma ett återkommande problem för många bilförare på vintern. Enligt det finländska Trafikskyddet kan rena vindrutor och förvärmning av bilen förhindra att fönstren immar igen. En smutsig glasyta binder fukt och gör att vindrutan lättare immar.
– Det lönar sig att putsa insidorna av fönstren relativt ofta för att vara på den säkra sidan, uppmanar Trafikskyddets säkerhetsingenjör Ari-Pekka Elovaara.
Att förvärma bilen före man kör iväg är inte enbart en fråga om bekvämlighet. Uppvärmningen invändigt smälter isen på rutorna och det blir lättare att skrapa rutorna. Uppvärmningen gör också att rutorna inte immar när man kör iväg. (ar)