DELA

Dagsböter för tjuvfiske

Två män dömdes i fredags till 15 dagsböter vardera, sammanlagt 390 respektive 375 euro, för tjuvfiske i Saltvik i oktober 2011. Dessutom ska de tillsammans ersätta staten för bevisningskostnaderna på 296,10 euro.
Nya Åland har tidigare berättat om fallet, som blivit långdraget. När tingsrätten skulle ta upp det i februari i år stupade det på en processfråga.
Målsägande i rätten var samfälligheten som representerades av den största enskilda vattenägaren. Men när de åtalade krävde papper från samfällighetens styrelse på att vattenägaren verkligen företräder dem, kunde något sådant inte visas.
I början av september kom fallet upp i rätten igen, med samma invändningar från de åtalade. Men rätten ansåg att den person som företrädde fiskesammanslutningen hade rätt att göra det.
De åtalade hävade också att kartan på fiskekortet var så liten att det inte gick att avgöra var gränsen för fiskekortsområdet fanns.
Rätten ansåg att det ”inte anförts tillräcklig bevisning över att de från båten skulle ha fiskat på vattenområde tillhörande Kuggböle samfällighet”, men ”styrkt bortom rimligt tvivel” att de spinnfiskat från ett berg på land. (ms)