DELA

Dagisanställd ringde polisen när pappa luktade alkohol

Barnskyddet kopplades in direkt när den 30-årige småbarnspappan skjutsat sina två små barn till dagis med 3,13 promille alkohol i blodet en tisdagsmorgon i mars.
Det var en dagisanställd som slog larm.
I torsdags kom en dom från Ålands tingsrätt i ett mål som har väckt reaktioner. Hur är det möjligt att en man kan köra sina två små barn, födda 2008 och 2011, till ett daghem i en åländsk kommun med 3,13 promille alkohol i blodet, alltså tre gånger mera än gränsen för grovt rattfylleri? Och hur är det möjligt att klara det – den här gången åtminstone – utan att en olycka inträffade?
Tingsrätten tog visserligen hänsyn till att barnen utsatts för allvarlig fara, men straffet följer ändå praxis: Fyra månader villkorligt fängelse och 60 dagsböter i tillägg.
Nya Åland har läst förundersökningen för att få veta närmare detaljer om fallet som är unikt i sitt slag med åländska mått mätt.
Av polisförhöret framgår att det var en anställd på ett av daghemmen som ringde polisen eftersom pappan luktat alkohol när han kom med barnen kvart i åtta på morgonen.
Polispatrullen sökte upp den misstänkte på daghemmets beskrivning av bil och arbetsplats. Polisen hittade mannen klockan 8.15 i bilen som stod parkerad på arbetsplatsens gårdsplan. I bilen satt mannen och sov bakom ratten.

Drack vodka och öl
I polisförhöret har mannen berättat att han drack lite alkohol kvällen före och mera på morgonen mellan 5 och 8 – en halvliter vodka och några öl – och att han inte trodde att han var så full att han inte kunde köra bil hemifrån, till dagis och vidare till jobbet.
Enligt honom själv var körningen normal och han kände sig inte så värst full. På polisens fråga berättade han att han varit misstänkt för rattfylleri eller grovt rattfylleri tidigare i sitt hemland.
Mannen erkände brottet.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre