DELA

Däcksbyte är en billig livförsäkring

När första snöflingan faller vaknar bilisterna. Men däckshandlarna rekommenderar alla att vara ute i god tid och kontrollera kvaliteten.
– Ålänningar är alltid ute i sista sekund, säger Stefan Nordqvist på Nordson import.
Termometern ligger på plusgrader, men almanackan påminner oss om att det snart är vinter. Redan nu har graderna nattetid tidvis varit under nollstrecket vilket kan göra vägarna hala.
Enligt den åländska trafiklagen har det varit okej att byta till vinterdäck sedan 15 oktober och många ålänningar har varit i god tid. Men ännu fler kör fortfarande på sommarringarna.
– Det är bättre att sätta på däcken för tidigt än för sent. Däcken nöts inte fast man har dem på ett par veckor innan halkan kommer. Det är bättre att ha nytt på bilen än i garaget, säger Conny Rundberg vid Rollic i norra Mariehamn.
Innan man sätter på däcken gäller det att kontrollera deras duglighet. Är mönstret tillräckligt djupt? Sitter dubbarna kvar? Och hur är det med gummikvaliteten?
– Man ska förvara sina däck svalt och mörkt, inte i pannrum som många har. UV-strålning och värme är de största bovarna som ger däcket ytsprickor och gör gummit hårt. Det ger sämre fäste, säger han.

Kontrollera luften
Mönsterdjupet ska vara minst fem millimeter enligt Rundberg.
– Dubbat eller odubbat beror på vad man tycker, men på Åland är dubbat det bästa alternativet eftersom vi kör osaltat här, säger Rundberg.
Det viktigaste är att veta vad det sitter för hjul under karossen.
– Byter en familjemedlem däck kanske den andra tror att de är i bra skick. Man måste kommunicera inom familjen, tipsar Conny Rundberg.
En annan viktig aspekt är lufttrycket som om det är felaktigt snabbt kan slita på gummit.
– Luften ska kontrolleras en gång i månaden och hellre att man har för mycket luft än för lite enligt däcksförbundets rekommendationer.
Hur många kontrollerar lufttrycket så ofta?
– Ingen. Ofta görs det bara när man byter däcken, säger Rundberg.

Byt regelbundet
Även till Nordson import i centrala Mariehamn har en del kunder redan kommit för däcksbyte.
– Det finns hela tiden att göra, det där beror på väder och vind. Men ålänningar är alltid ute i sista sekund, de verkar vara rädda för att vinterdäcken ska slitas om de byter för tidigt, säger vd Stefan Nordqvist.
Som nämnt ska man kontrollera mönster och dubbar, men också komma ihåg hur gamla däck man har.
– På gamla däck blir gummit hårt och ger sämre fäste, jag brukar säga att man ska byta inom 3-5 år. Det är en billig livförsäkring.
Även på Nordson föredrar man dubbdäck.
– Vi uppmanar våra kunder att satsa på det så länge Åland inte saltar sina vägar. Men visst finns det folk som kör dubbfritt och som är vana med det.

”Vänta inte”
Dubbar eller inte, det viktiga är att man tar tag i bytet redan nu.
– Vänta inte, byt däck så fort som möjligt annars hinner vi inte med! Folk sparar på däcken på hösten, men så hör man när folk kommer körande på vinterdäck i maj. säger Nordqvist och tillägger:
– Jag har hållit på i 28 år, men det blir inte bättre på att vara i tid. Ålänningarna vaknar först vid första snöflingan.
Både Rollic och Nordson erbjuder förvaring av däck i sina lokaler. Erbjudandet är populärt och bägge firmor har fullt i sina lager.
– Vi har säkert 200-300 däck här nu och skulle kunna ta mer om vi hade mer utrymme, säger Nordqvist.
Trafiklagen säger att däcken obligatoriskt ska sitta på fram till den sista februari.

MALIN TILLSTRÖM