DELA

Då framtid blir samtid

Nu har träningskläderna sensorer och hörlurarna avläser vilken musik som bäst passar din sinnesstämning.
Jeanna Rutherhill, digital innovatör, föreläste om utvecklingen på Näringslivsdagen i går.
Följer ni med tennisturneringen US Open? Titta då lite extra noga på bollkallarnas skjortor.
Skjortorna, som lanserades i måndags, ser ut som vilka Ralph Lauren Polo som helst men de döljer de facto det allra sista inom den digitala klädutvecklingen. Polo Tech är det första designplagget med invävda sensorer som förmedlar information om puls, andning, stressnivå och energiutbyte.
Det här är ett exempel på den digitala utvecklingens nya produkter som direkt riktar sig till enskilda individer. Ett annat exempel är de hörlurar som kan avläsa din sinnesstämning och med det påverka musikrepertoaren.
Ett tredje är nya Amazon Dash, den lilla shoppingpinnen som du handlar med hemifrån antingen genom att scanna av streckkoden på till exempel det tomma kaffepaketet eller bara säga produktens namn högt till pinnen.


Går snabbare
Jeanna Rutherhill, har arbetat för Google i Kalifornien i USA och hon var med i teamet som grundade Google Sverige. Sedan den första mars är hon vd för den digitala innovationsbyrån Ziggy Creative Colony i Sverige. I går föreläste hon på Näringslivsdagen i Alandica under rubriken ”Tiden går snabbare nu. Samtid och framtid är kanske inte vad du tror”.
Rutherhill efterlyser vilja och mod att möta den allt snabbare digitala utvecklingen som enligt henne kan göra både människan och miljön friskare och resultera i ett bättre samhälle. Det handlar om att ha ett aktivt och omptimistiskt förhållningssättet till den digitala tekniken i stället för ett passivt och optimistiskt.
– Utforska och våga omvärdera. Påstå och våga ha fel. Testa och våga misslyckas.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen