DELA

Cykelungdomar från Väståboland på besök

På Torget står en grupp ungdomar med cyklar samlade. De har cyklat från Väståboland till Åland via skärgården. Det är ”Åland o’hoj”, en del av projektet Archipedalo, som har anlänt.
– Vi har haft det riktigt trevligt, säger Tove Dahlén.
Hon och Martti Nilsson är ledare för projektet. De och ungdomarna har just tittat på Pommern, som var ett viktigt uflyktsmål för dem under besöket i Mariehamn.
– Vädret har varit toppen, säger Martti Nilsson, som tycker att de åländska vägarna är riktigt bra att cykla på.
– Bilister tar mera hänsyn till cyklister här än på andra ställen, säger han.

140 kilometer
Cykelturen gick från Pargas via Nagu, Korpo, Kökar och Föglö till Mariehamn.
Totalt har ungdomarna cyklat 140 kilometer. Den första dagen cyklade de 70 kilometer, sedan har det blivit 30 kilometer om dagen.
– Ungdomarna har jättemycket energi, säger Tove Dahlén.

Hittade varandra
Tove Dahlén hade i flera år velat cykla den här streckan. Sedan hittade hon Martti Nilsson, med cykelprojektet Archipedalo, och tillsammans kom de på idén att samla ihop ungdomar för en cykeltur.
– Vi tänkte att de skulle ha något kul att göra efter att skolan slutat, säger Tove Dahlén.
Nu när de har haft det så trevligt kan de dessutom tänka sig att göra det igen. Ungdomarna, som är i åldrarna 13-18, håller med. Nästa gång kanske de cyklar på Gotland eller i Stockholms skärgård.
– Vi får se, säger Martti Nilsson.
Från början kände ungdomarna inte varandra. Under resan har de dock hunnit bekanta sig och ha det roligt. De har bland annat besökt kyrkan och klosterruinerna på Kökar samt spelat minigolf. På Föglö hann de dock inte se allt som var planerat.
– Det får vi väl ta nästa gång istället, säger Martti Nilsson.

Trötta
Men efter alla kilometer på vägarna tycker gruppen nu att det ska bli skönt att åka hem. Och nu orkar de inte cykla mer, så de ska ta färjan direkt till Åbo istället för att cykla hem.
– I morse skojade vi med undomarna om att vi skulle cykla en omväg till Kastelholm också, när vi såg hur trötta de var, säger Martti Nilsson och skrattar.
Fastän vissa sträckor varit tunga är de ändå riktigt nöjda med resan.
– Pargas cykelstig till Nagu var jobbig.

Kul med golf
Cykelfärden har bjudit på många fina naturupplevelser och minigolf var riktigt kul enligt deltagarna.
– Jag vann, säger Pontus Parchmann.
Förutom Pontus deltog också Simon Rönnström, Emil Ahlbeck, Enni Grönros, Annica Henriksson, Matilda Nilsson, Emmi Von Zweygbergk, Vilma Jaakkola, Cecilia Johansson, Ellen Fjäder, Isabella Laurén, Linnéa Back och Wilma Fredriksson.

Text och foto: Katrina Tapio (praktikant)