DELA

Crosskey-vd: Guldruschen är förbi

Både nuvarande storkunder och eventuella nya kunder ställer tuffa krav på kostnadseffektiva leveranser från Crosskey.
Det är huvudorsaken till att det tidigare extremt framgångsrika företaget nu tvingas säga upp anställda.
– Guldruschen är förbi, säger vd Thomas Lundberg.
I går morse höll styrelsen för Crosskey Banking Solutions möte. Som Nya Åland berättade kort igår på hemsidan blev beslutet att samarbetsförhandlingar ska inledas med målet att spara in cirka 20 tjänster, vilket motsvarar tio procent av hela arbetsstyrkan på drygt 200 personer. Förhandlingarna inleds den 14 september. Alla beslut ska vara fattade före den 1 november. Omstruktureringen berör alla enheter – Åland, riket och Sverige.
Vd Thomas Lundberg informerade personalen som anat vartåt företaget är på väg. Redan under fjolåret märktes en avmattning och trenden har inte vänt uppåt i år.
– Guldruschen är förbi, konstaterar han.
Crosskey har en närmast overklig tillväxt bakom sig. Nya kunder strömmade till, nya medarbetare anställdes och all kraft gick åt till att leverera de beställda it-banksystemen. Tid för processutveckling och effektivering fanns inte.
Nu har den tiden kommit. Storkunderna S-bank, Tapiola och Ålandsbanken har gått igenom olika former av stålbad, de har rationaliserat och effektiverat och väntar sig samma sak av Crosskey för att få ner kostnaderna.
Samma gäller också för potentiella, kostnadsmedvetna kunder.
– Kunderna sätter press på oss som leverantörer för att vi ska producera både billigare och bättre, säger Thomas Lundberg.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre