DELA

Cigarrerna förenade i Sjökvarteret

I fredags samlades entusiaster i ett skjul i Sjökvarteret för att pröva och samtala om cigarrer. Peter Nylund bjöd på smakprov och höll i trådarna. På plats fanns även Roberto Luya Garcia från Kuba, som tagit med sig folkets cigarrer från hemlandet.
– De är starka och oborstade, tycker Peter Nylund.
Cigarrälskarna träffades som en del i Ålands sjödagar, och ett tiotal nyfikna hade samlat sig runt bord och bänkar på fredagseftermiddagen. En liten radio spelar kubansk musik och röken ligger tung trots den starka vinden. Peter Nylund har just plockat upp en tjock cigarr ur sin blankpolerade låda och visar en annan gäst hur den ska klippas av.
– Här samlas vi entusiaster nu varje år, säger han.
– Vi är ingen förening eller så, men det är trevligt att kunna komma samman och diskutera med varandra när man har samma intresse. Jag hoppas på att hitta några nya cigarrbröder och -systrar här idag.
Enligt Peter så liknar cigarravsmakning vinprovning, för den vana framträder olika smaker och nyanser beroende på tillverkning och märke.
Jazzsångerskan Maria Stenberg har tagit med sig sin man Florian Haug till cigarrträffen.
– Han är mer intresserad av det här än jag, så därför tyckte jag att han borde komma hit. Själv röker jag något bloss ibland, för att det är en så social och trevlig grej.
Läs mer i papperstidningen!

Ida Kronholm